Aktuelt

Fosse: Skremmende å være nobelpriskandidat

Les Aftenpostens reportasje her: http://www.aftenposten.no/kultur/Jon-Fosse-stiger-pa-Nobelprislisten-7331604.html#.UlLoiFBgx6I – Den tanken er rett og slett skremmende, skriver Fosse på epost til Dagbladet, om å være blant nobelprisfavorittene. – Det…

jon_fosse

– Den tanken er rett og slett skremmende, skriver Fosse på epost til Dagbladet, om å være blant nobelprisfavorittene.

– Det er ellers en merkelig liste, det virker som om den til dels er satt opp for å lure folk. En del av forfatterne på lista kan aldri få Nobelprisen og er med bare fordi folk kanskje kan ha hørt om dem, skriver han.

– Hva ville det bety for deg å få prisen?

– Jeg våger nesten ikke å tenke tanken. Det eneste jeg er sikker på, er at enten jeg nå får prisen eller ei, kommer jeg til å fortsette som før. Både med å leve som før, og med å skrive som før.

Selv synes han den østerrikske forfatteren Peter Handke fortjener prisen i år, men han tipper den vil gå til «en kvinnelig engelskspråklig forfatter». Han er uenig i flere av de tidligere tildelingene til komiteen.

– Jeg er ikke impnert verken over tildelingen til Tranströmer, eller til en kinesisk mainstream-prosaist som til og med representerer det sittende regimet (fjorårsvinner Mo Yan, journ.anm.). Og for en nordmann er det vanskelig å ikke tenke på at Bjørnson fikk prisen, ikke Ibsen, skriver han.