Fredrik Fasting Torgersen er død

Fredrik Fasting Torgersen ble 16. juni 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Han har…

fredrik_fasting_torgersen

Fredrik Fasting Torgersen ble 16. juni 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Han har hele tiden nektet seg skyldig og har jobbet for gjenopptakelse. Så sent som i forrige uke ble Torgersen-saken begjært gjenopptatt for sjette gang. 

Fredrik Fasting Torgersen har utgitt flere bøker. Han debuterte med en diktsamling i 1972 og ble medlem i DnF året etter. Den siste boka ble utgitt i april i fjor. I boka «Hvis himmelen» samlet Torgersen sine dikt og fotografier fra Oslos skyggeside på 70-tallet.

Torgersen har hatt en rekke støttespillere, deriblant forfatter Jens Bjørneboe som i 1973 skrev skuespillet «Tilfellet Torgersen» om saken. Også tidligere DnF-ledere Thorvald Steen, Ebba Haslund og en rekke forfatterkolleger har engasjert seg for at saken mot ham skulle bli gjenopptatt. 

I 2010 vedtok årsmøtet i Forfatterforeningen følgende uttalelse: ”Årsmøtet i Den norske Forfatterforening støtter arbeidet som nedlegges for at forfatteren Fredrik Fasting Torgersen skal få gjenopptatt sin sak. Bevismaterialet må vurderes på nytt ut fra nåtidens sakkyndighet og kompetanse.”