Strømme-priskrig: DnF frykter at forfatterne blir taperne

Stadig lavere priser på lydboktjenester vil føre til mindre mangfoldig litteratur, frykter Forfatterforeningen. – Det er bra at flere benytter seg av digital tilgang til bøker, men det er viktig at folks vilje til å betale for litteratur ikke reduseres, sier DnF-leder Heidi Marie Kriznik til Klassekampen.

Onsdag skrev avisen at vi står foran en priskrig blant lydboktjenestene. Fabel og Podimo tilbyr abonnement helt ned til 79 kroner i måneden, men med tidsbegrenset lytting. Det er over 100 kroner billigere enn Storytels billigste abonnement, som imidlertid tilbyr ubegrenset lyttetid og andre fordeler, skriver KK.

– Vi må venne forbrukerne til å betale for kultur, på samme måte som andre varer i samfunnet, sier Kriznik til avisen.

I fjor sommer ble det forhandlet fram en kollektiv avtale for lydbokstrømming med minstebetaling per lytting. Kriznik frykter likevel at de lave prisene vil ramme forfatterne.

– De norske strømmetjenestene for lydbøker kan sammenliknes med et «forsyn deg så mye du vil»- tilbud, der kunden betaler én pris uansett mengde. Det skadelige ved den modellen er at det kun betales én gang for alt som serveres og at fatene fylles på uten ekstra betaling, sier Kriznik til KK.

Hun mener strømmetjenestene har vent forbrukerne til lave priser. Det tror hun kan føre til mindre mangfold.

– Hvordan skal man få til mangfold blant forfattere hvis det bare er dem som har råd til å være forfattere, som tør å skrive? Skaperleddet må få betalt etter innsats, sier Kriznik til Klassekampen.