Aktuelt

Grimsrud-stipendet 2024

Sidsel Ana Welden Gajardo og Anna Rieder er tildelt årets Grimsrudstipend.

Til minne om forfatter Beate Grimsrud opprettet familien i 2023 Grimsrudstipendet som i år deles ut for andre gang under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. I statuttene heter det at stipendet skal deles ut til en ung lovende skandinavisk forfatter for å hedre Beate Grimsruds minne gjennom å stimulere nye originale forfatterstemmer.

Beate Grimsrud var i sin tidlige karriere helt avhengig av stipender for å kunne fortsette sitt forfatterskap. På samme måte skal prisen gå til en ung skandinavisk forfatter som allerede har utgitt en eller to bøker og som har vist et talent og som representerer en ny og særegen stemme i skandinavisk litteratur. Grimsrud var opptatt av et tydelig språklig uttrykk, og ønsket er at denne prisen løfter fram tilsvarende språklig nysgjerrighet. Stipendet er på 50 000,- og skal deles ut tre år på rad.

– Beate var veldig tydelig på at stipender i mange år var den eneste inntektsmuligheten hun hadde som gjorde at hun kunne bruke all sin tid på å skrive. Beates venner og familie ønsker derfor å minnes henne ved å gi et stipend til en ny forfatterstemme og dermed gi videre den muligheten Beate fikk, har tvillingbroren Bjørne Grimsrud sagt om opprettelsen av stipendet.

I år er det to stipendmottakere: dansk-chilenske Sidsel Ana Welden Gajardo og Anna Rieder. Stipendets jury, som består av Eivind Hofstad Evjemo (N), Yukiko Duke (S) og Maja Lee Langvad (DK), skriver i sin innstilling at «motivasjonen for å tildele årets stipend til to forfattere er et tematisk og språklig fellesskap. Dette har blant annet vist seg i litterære samarbeid, som antologien Hjertet er en fold med heste som besto av tekster skrevet av mennesker med tilknytning til psykiatrien, og tre informasjonsbrosjyrer som de skrev i fellesskap og gav til psykiatriske avdelinger i Danmark. Disse samarbeidsprosjektene handlet om å skrive fram et språk som kan bidra til å infiltrere medisinens kliniske betegnelser og forståelsesmodeller av pasienten. Hovedmotivasjonen for å tildele stipendet til Gajardo og Rieder er allikevel bøkene de skriver hver for seg».

Les mer om forfatterne, og hele juryens begrunnelse her.