Gullkorn fra forfattermunn

Hvordan er det egentlig å være forfatter? Hvordan jobber de? Det har NRK-profilen Hans Olav Brenner skrevet bok om. I «Om å skrive» har han…

xxx

Hvordan er det egentlig å være forfatter? Hvordan jobber de?

Det har NRK-profilen Hans Olav Brenner skrevet bok om. I «Om å skrive» har han intervjuet 13 forfattere og én forlagsredaktør.

– Jo Nesbø skriver med letthet, og for Karin Fossum er det en måte å leve på. Men for andre var det forbausende lite lystbetont. Frykten for ikke å leve opp til sin egen standard var fascinerende, sier Brenner til Dagbladet.

Dag Solstad skriker med jevne mellomrom. Karl Ove Knausgård står fast i fire år av gangen. Per Petterson er redd for å bli avslørt som en som ikke kan noen ting.

Her er noen gullkorn fra forfattermunn, sakset fra Dagbladet:

UTDRAG FRA «OM Å SKRIVE»

«Jeg er ikke den fødte forteller, det syns jeg ikke. Det kommer ikke lett til meg, det å håndtere en stor fortelling, selv om jeg har gjort det noen ganger. Fortellerkunsten faller meg ikke lett.»
Lars Saabye Christensen

 

«For meg er det helt forferdelig å sitte og skrive en side hvor det bare står stæsj. Jeg blir dårlig av det, jeg blir full av selvforakt. Jeg tenker: Hvem er du, du kan jo ingenting. Snart er du avslørt.»
Per Petterson

 

«Å skrive er jo et arbeid, men det gir meg energi, jeg blir oppglødd av det. Etter hvert som jeg skriver jobber jeg opp en begeistring, og jeg passer alltid på å stoppe når jeg er som mest begeistret. Da kan jeg si at jeg har hatt en god arbeidsøkt.»
Karin Fossum

 

«Det er nok å ta av bare ved å rusle til butikken. Men det er klart, jeg møter en del menn som åpenbart mener de er godt romanstoff, mens jeg umiddelbar forstår at de tar feil. Menn flest er ikke godt romanstoff!»
Vigdis Hjorth

 

«Når jeg hører krimforfattere si at «jeg setter meg ved skrivemaskinen og lurer på hva som skal skje i dag, og er like spent som leseren,» da tenker jeg at det å være spent på hva som skal skje, det er vel et privilegium som den som har betalt fire hundre kroner for å lese boka di bør få ha.»
Jo Nesbø

 

«Det hender jo jeg leser andre forfattere. Og da blir jeg ofte veldig forbauset. Jeg blir forbauset over at de virkelig vil skrive så dårlig.»
Dag Solstad

«Ein ting som kan hjelpe meg er å berre skrive noko meiningslaust tull, for å komme i gang. Og plutselig begynner det kanskje å bli til noko.»
Jon Fosse

Les artikkelen i sin helhet her:

http://www.dagbladet.no/2011/09/26/kultur/litteratur/bok/hans_olav_brenner/dag_solstad/18306011/