Gyldendalprisen til Vigdis Hjort

Vigdis Hjorth er tildelt Gyldendalprisen for 2010. Prisen er på 300 000 kroner. Legatstyrets leder, kritiker Tom Egil Hverven, sier at Vigdis Hjort som kanskje…

Vigdis Hjort

Vigdis Hjorth er tildelt Gyldendalprisen for 2010. Prisen er på 300 000 kroner. Legatstyrets leder, kritiker Tom Egil Hverven, sier at Vigdis Hjort som kanskje ingen annen norsk forfatter i sin generasjon har utforsket, utvidet og utfordret selve forfatterrollen. Hverven la blant annet vekt på Hjorts erotiske diktning på 90-tallet, med bøker som «Fransk åpning» og «Tungekysset», skriver Dagbladet.

Les Dagbladets omtale her: http://www.dagbladet.no/2011/03/21/kultur/litteratur/bok/gyldendalprisen/vigdis_hjorth/15894101/

«Prisvinneren iscenesetter det erotiske, mellom romanenes diktning og en selvutleverende, men kontrollert lek med massemedienes bekjennelsessjangre. Leken vendes dermed til en kritikk av de samme mediene,» sa Hverven.

Les Hvervens tale her: http://gyldendal.no/Om-Gyldendal/Gyldendalprisen-2010-til-Vigdis-Hjorth

Med den siste romanen, «Snakk til meg», som kom i fjor høst, mener legatstyret at Vigdis Hjorth har løftet nivået i sitt forfatterskap. Boka handler om bibliotekaren Ingeborg, som forelsker seg i en cubaner og må kjempe mot et uendelig byråkrati for å få ham til Norge.

Hjorth debuterte som forfatter i 1983, med barneboka «Pelle-Ragnar i den gule gården». Siden har hun gitt ut over 20 bøker for både barn og voksne. «Vi snakker om en forfatter som har satt mye på spill, som har våget mye. Og gitt mye. Det er på tide å gi noe tilbake,» avsluttet Tom Egil Hverven i sin tale til vinneren.

Blant tidligere prisvinnere finner vi forfattere som Dag Solstad, Kjartan Fløgstad og Jon Fosse.

Les mer om Gyldendalprisen her: http://www.gyldendal.no/Om-Gyldendal/Gyldendalprisen