Havmannprisen til Gøhril Gabrielsen

  Havmannprisen utdeles årlig for beste nordnorske bok utgitt i foregående år. Den har vært delt ut siden 1988 og blant de tidligere vinnerne er…

gohril_gabrielsen_foto_tine_poppe

 

Havmannprisen utdeles årlig for beste nordnorske bok utgitt i foregående år. Den har vært delt ut siden 1988 og blant de tidligere vinnerne er Herbjørg Wassmo, Hanne Ørstavik, Morten Harry Olsen og Siri Pettersen.

Gøhril Gabrielsen (f. 1961), som er vokst opp i Honningsvåg, Kirkenes og Lakselv, får prisen for romanen Ankomst (Aschehoug).

Rana bibliotek, som er vertsbibliotek for utdelingen av prisen, skriver at det i Ankomst er snakk om ankomster på flere plan. «En ung kvinnelig forsker skal endelig få gjennomført forskningsoppholdet i nærheten av et fuglefjell i Finnmark der hun venter på at fuglene skal komme inn for å hekke. At hun venter på sin nye kjæreste gjør ikke ventetiden mindre spennende. Som leser kommer man lengre og lengre inn i sinnet på den kvinnelige forskeren, og lag på lag avdekkes både i forskerens tidligere opplevelser og i forskerens sinn. Med et knapt og presist språk klarer Gabrielsen å skape en spenning som nærmer seg en thriller, samtidig som viktige spørsmål om kvinners valg stilles.»

Juryen vil komme med sin begrunnelse for Havmannprisvinneren under overrekkelsen av prisen på Havmanndagen 5. mai.