Bak Gullboken står Den norske Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.
ÅRETS BOKHANDEL:
ARK OSL Avgang:
ARK OSL Avgang nomineres til årets bokhandel på grunn av sitt utrettelige arbeid med å gi folk på farta det beste bokutvalget. Butikken har et bredt og variert utvalg, og ikke minst ansatte som med entusiasme og kunnskap gir de reisende sine beste bokanbefalinger. ARK OSL Avgang er en trygg og rolig havn i en ellers travel flyplasshverdag.
Farsund Libris:
Med sine mange aktiviteter, forfatterbesøk og dedikerte ansatte er Farsund Libris et naturlig møtepunkt for sørlandsbyens mange kultur- og litteraturinteresserte innbyggere. Åshild Vere Jacobsen står i bresjen for Farsund Libris, og har skapt en sjarmerende bokhandel med et bredt utvalg av bøker i tillegg til aktiviteter for store og små.
Tronsmo Bokhandel:
Tronsmo er en helt unik bokhandel med et enestående utvalg, kompetente og engasjerte bokentusiaster bak disken, massevis av arrangementer og en helt særegen atmosfære. Siden starten i 1973 har Tronsmo vært stedet å gå for de som ønsker et alternativ til de tradisjonelle bokhandlene, og engasjementet som oppsto tidligere i år når de var truet med utkastelse viser at Tronsmo er en høyt elsket bokhandel.
ÅRETS REDAKTØR:
Steffen Sørum, Cappelen Damm:
Steffen Sørum er nominert til «Årets redaktør» fordi han tør å tenke annerledes, han er kreativ, han bryr seg om leserne – like mye som han bryr seg om forfatterne. Han brenner for jobben og bøkene sine, han kjemper for kvalitet – og han får det til! Han har evnen til å løfte et prosjekt opp og være konstruktiv, noe som kjennetegner er en svært dyktig redaktør.
Mattis Øybø, Tiden:
Etter at et tjuetalls forfattere forlot Tiden i 2001, har Mattis Øybø, den gang nyansatt redaktør, vært sentral i gjenreisningen av forlagets skjønnlitterære satsing. Han har lykkes med å få frem forfattere som Gaute Heivoll og Ruth Lillegraven, i tillegg til å videreutvikle forfattere som Margaret Skjelbred, Arne Ruste og Henrik H. Langeland. Det er et utrettelig, langsiktig arbeid for norsk litteratur som her er lagt ned, og Mattis Øybø er derfor en soleklar kandidat til «Årets redaktør».
Asbjørn Øverås, Aschehoug:
Asbjørn Øverås har arbeidet som redaktør i Avdeling for Oversatt litteratur i Aschehoug i 16 år. Han er en høyst dedikert, engasjert og kvalitetsbevisst redaktør. Arbeidet med utgivelsen av Vincent van Goghs brevsamling er et av de beste bevisene på dette. Han legger sjelen sin i enhver bok han har ansvar for, og tar sitt arbeid som formidler av oversatt litteratur på dypeste alvor, noe som gjør han til en uvurderlig redaktør i litteratur-Norge.
ÅRETS MARKEDS- ELLER FORMIDLINGSTILTAK:
Pølser og politikk, Cappelen Damm:
Pølser og politikk er et annerledes litteraturarrangement av Cappelen Damm, der politiske diskusjoner og analyser avløses av musikk, kåserier, opplesninger og annen underholdning. Temaene for arrangementene har vært Valgvake, Tyskland spesial, Bygda, Galskap og Rikets sikkerhet. Blant deltakerne finner man navn som Jonas Gahr Støre, Beate Grimsrud, Jon Kristian Elden, Vigdis Hjorth, og mange flere. Med andre ord er arrangementene en spennende krysning av skjønnlitteratur og sakprosa, og har trukket godt over 200 publikummere. Det serveres i tillegg tematiske pølser under arrangementene.
Litteraturhusets barnerom, Litteraturhuset:
Litteraturhusets barnerom er et helt eget rom tilrettelagt for de minste leserne, med mer enn 8000 barn innom hvert år. De fleste av byens barnehagebarn har vært på Åpent barnerom – 85% av Oslos barnehager har vært innom. Litteraturhuset egen barneromsansvarlige Biljana Kovacevic er nærmest for kjendis å regne blant barn i Oslo, og hun står hver uke for lese- og fortellerstunder sammen med en rekke profesjonelle fortellere. Barnerommet er åpent tirsdag til torsdag, og tar imot fire barnehager hver av disse dagene. I tillegg er barnerommet også åpent på lørdager. En viktig møteplass for barn fra hele byen, og et viktig tiltak for å øke leselysten blant barn og unge!
Debutantfestivalen, Tigerforlaget og Aschehoug
Debutantfestivalen ble startet i 2014 av Tiger Garté og Tigerforlaget/Aschehoug, og ikke minst en gjeng frivillige kulturinteresserte som brant for å fremme debutanter og nye litterære stemmer i Norge. Det første året ble en kjempesuksess med forfattere fra de fleste forlag, veldig mange besøkende, og et utrolig bra samarbeid mellom Debutantfestivalen, Kulturhuset på Youngstorget og Eldorado bokhandel, hvor arrangementene ble holdt. Debutantfestivalen er nominert blant annet på grunn av sitt engasjement for å fremme debutanter og nye litterære stemmer, og for å ha brakt sammen forfattere fra både store og små forlag
ÅRETS UTGIVELSE:
Ferdigsnakka, Fanfare
Ferdigsnakka er en ny formidlingsplattform for litteratur i møte med musikk. Forfattere koples med musikere og lager lydboksingler eller liveframføringer som åpner opp litteraturen for nye tolkninger og nye publikum. Ferdigsnakka fornyer opplesningen som form, Ferdigsnakka formidler poesi og prosa på likefot, Ferdigsnakka er like glade i unge uetablerte som etablerte forfattere og Ferdigsnakka sprer litteraturen på plattformer der den ikke fantes før. I tillegg til nye singler hver mandag som podcast og på nett finnes også Ferdigsnakka live, som har blitt arrangert på Internasjonalen i Oslo, og som skal på turne i sommer til litteratur- og musikkfestivaler.
Monika-saken. Min historie – fra drapsetterforsker til varsler, Vigmostad & Bjørke
Robin Schaefer oppdaget at dødsfallet til en åtte år gammel jente ikke var godt nok etterforsket. Han varslet om at dette ikke lignet et selvmord, men ble motarbeidet fra øverste hold i ledelsen ved Hordaland politikammer. Tidlig begynt han å skrive dagbok. Denne kom han til forlaget med i september 2014 og da startet en hektisk prosess med bokskriving parallelt med juridisk vurdering. Alle kort ble holdt tett inntil brystet og boken ble sluppet en uke etter at Spesialenheten konkluderte med at Robin Schaefer hadde varslet på en velbegrunnet måte. Ikke lenge etter fikk han Fritt Ords pris, sammen med Jan Erik Skog. Denne boken er en sjelden beretning om en ensom manns kamp for det som er sant, og et rystende menneskelig dokument.
Konversasjonsleksikon, Cappelens forslag
I Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon har 70 bidragsytere, blant disse Gert Nygårdshaug, Ragnar Hovland, Tore Renberg, Jan Roar Leikvoll, Agnes Ravatn, Knut Nærum, Thomas Seltzer, Lars Vaular, Don Martin, Kristopher Schau og mange flere, skrevet subjektive og/eller kontrafaktiske leksikonartikler. Resultatet er et underholdende, interessant, velskrevet og vakkert leksikon med informasjon du ikke ante at du trengte. Med sitt Konversasjonsleksikon Cappelens Forslag oppfrisket en kanskje noe traust leksikonsjanger.