Hva sier bokhandlerne en måned etter kjappsjekkingen?

En måneds tid har gått siden årsmøtet 2012. "Speeddate", eller snøggflørt, kjappsjekking med bokhandlere sto på programmet. Hva er ståda nå, en måned etter? Har…

En måneds tid har gått siden årsmøtet 2012. "Speeddate", eller snøggflørt, kjappsjekking med bokhandlere sto på programmet. Hva er ståda nå, en måned etter? Har bokhandlerne fulgt opp forfatterne som de noterte navn og bøker av? Hvordan ser erfaringen ut i retrospekt? Jeg har spurt Berit Berg fra Langbrecke bok – og papirhandel, Anne Ch. Havnås fra Bjørkelangen Libris og Anne Bjørg Røed fra Gravdahl Bokhandel om "kjappsjekkinga". (Bilde: Forfatter Simon Stranger (t.h) deltar på "kjappsjekk" av bokhandlere under årsmøtet 2012.) Hva slags erfaring syntes bokhandlerne at «kjappsjekking» med forfatterene var?

Berit Berg: Jeg synes det først og fremst var en morsom erfaring. Veldig spesielt å komme så "tett på" så mange forskjellige folk på så kort tid.
Anne Bjørg Røed: Det var et kjempefint og nyttig tiltak som jeg skryter av til alle jeg prater med. Det som var nyttig, var å treffe forfatterne ansikt til ansikt. Blir et helt annet og bedre inntrykk enn gjennom forlag og media.
Anne Ch. Havnås: Jeg syntes at det var litt lite tid med 3 min (per møte, journ. anm). Kunne tenkt meg 10×5 min, 30 min pause, 10×5 min igjen, og så avslutte med en liten pause. Litt lite å reise til Oslo for bare en times tid, og da kunne vi få tid til å utdype/avtale med de vi har snakket med.

MK: Har dere vært med på noe liknende før?
BB: Jeg har aldri vært med på noe liknende før.
ABR: Nei.
ACH: Ja, men ikke med forfattere.

MK: Hvordan var denne speedatinga i forhold til den du var med på, Anne Ch. Havnås?
ACH: Hektisk! Mange forfattere var godt forberedt, og det er lurt.

MK: Tok dere med noen konkrete navn på forfattere eller titler på bøker som dere vil følge opp?
BB: Det var flere bøker jeg fikk lyst til å lese og forfatterskap jeg fikk lyst til å bli enda bedre kjent med. Kan bl.a. nevne Line Baugstø, Gerd Brantenberg, Rønnaug Kleiva, Christer Mjåset, Simon Stranger.
ABR: Jeg tok med flere navn og «intensjonsavtaler» om arrangement.
ACH: Ja, helt klart.

MK: Kan "kjappsjekkinga" få konkrete konsekvenser i butikken din, og i tilfelle; hvordan?
ACH: Tror det. Skal følge det opp selv, i hvertfall.
BB: Jeg vil helt klart legge mer merke til utgivelser fra de forfatterne som jeg møtte på lørdag. Det betyr en del i mylderet av utgivelser at man kjenner litt av bakgrunnen til både forfatteren og boka.

MK: Vil dere lage utstillinger, tror dere, eller kan møtene medføre at dere i større grad kan tipse kunder om bøker som dere nå kjenner bedre, og kan si noe om?
BB: Bokhandelen jeg jobber i står helt fritt til å fronte/stille ut og anbefale hva det måtte være, så personlige leseopplevelser og erfaringer brukes alltid aktivt.
ACH: Vet fra før at mange gode bøker/forfattere drukner i bokhandelen, og det er synd. Ser likevel at det kan være vanskelig for oss i bokhandel å holde oss oppdatert på alle bøkene som kommer. Vi leser mye, men rekker naturlig nok ikke over alle titlene. Kunne tenkt meg for eksempel et utdrag og et sammendrag fra litt flere bøker, tror at det kan trigge meg til å lese bøker jeg kanskje ikke hadde lest ellers.
ABR: Klart vi kan lage utstillinger!

MK: Dere kan, men hva vil konkret skje?
ABR: Jeg vil ta med meg mye nyttig til bokhandelen. Vi har mye arrangement og jeg fikk flere gode ideer på speeddatingen.

MK: Alt i alt: Har slike arrangementer noe for seg?
BB: Jeg tror slike og lignende arrangement absolutt har noe for seg. Jeg stiller gjerne igjen ved en senere anledning og kan også anbefale dette videre til andre bokhandlere.
ACH:  Absolutt! Jeg synes det var bra.
ABR: Dette må vi gjenta! Jeg ønsker meg litt bedre tid neste gang. Gjerne 2-3 timer med en liten pause og mulighet til å hilse på alle forfatterne. Vi burde vært flere bokhandlere til stede. Jeg skal gjøre mitt beste for å markedsføre tiltaket. Jeg tror det er både sunt og nyttig med et forum hvor bokhandler og forfatter møtes!