Aktuelt

Hvem synes forfatterene er de beste formidlerene?

Det var frem til 2014 at Forfatterforeningen kåret Årets bokhandel. Denne utmerkingen har nå skiftet navn og er dermed endret til en mer bred pris….

Foto:  Mette Karlsvik

Det var frem til 2014 at Forfatterforeningen kåret Årets bokhandel. Denne utmerkingen har nå skiftet navn og er dermed endret til en mer bred pris. Medlemmene i DnF nominerer til prisen. 

Målet med prisen er å hedre og løfte frem de gode formidlerene.

Vi trenger gjentatt å vise frem og peke på hva litteraturen betyr for enkeltmennesker i deres liv og litteraturens betydning i samfunnet, og der er de gode formidlerne helt avgjørende, det er formidlerne som synliggjør bøkene våre og gjør at leserne får kjennskap til nye forfatterskap, sier leder i Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik.

Hvem av de tre som får formidlingsprisen, blir offentliggjort senere i høst.

Kortlisten til Formidlingsprisen 2017 ser dermed sånn ut:

Randi Berge Wandrup, har som arrangementsansvarlig på få år gjort Kristiansand folkebibliotek til et sentralt sted for litteraturformidling. Kanskje er hun også den direkte årsaken til at biblioteket nå i høst åpnet en ny arrangementssal, deres nye storstue. Hver fredag samler Randi Berge Wandrup over to hundre mennesker til forfatteropplesninger, foredrag og bokbad. Fredagslunsj har blitt et begrep i byen. Hun inviterer forfattere og litteraturaktører både fra regionen og landet for øvrig, samt har internasjonale gjester. I fjor etablerte hun Bjørneboe-dagene, en tre dagers litteraturfestival på biblioteket i tradisjon etter Kristiansands store forfatter. I oktober blir den gjennomført for andre gang. I vinter arrangerte hun en kritikerserie, i sommer bokbad i Ravnedalen, Norges fineste konsertscene, i følge Ole Paus. Randi Berge Wandrup driver aktiv litteraturformidling i Sørlandets hovedstad, viser litteraturens betydning og betyr mye for mange. 

SILK – Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og kulturfestival har en uttalt målsetting om å spre leseglede til mennesker i alle aldersgrupper og samarbeider med skoler, bibliotek og en rekke organisasjoner i Skudeneshavn og Nord-Rogaland.  SILK arrangeres av lokale entusiaster med stor omsorg og gjestfrihet. Skudeneshavn ligger på Karmøy og har rundt 3500 innbyggere og blir under SILK et møtested for norske og internasjonale forfattere. SILK er også med i et fireårig prosjekt innen EUs kulturprogram Creative Europe. Prosjektet har fått tittelen READ ON –Reading for Enjoyment, Achievement and Development og er retta mot unge mennesker. 

Merete Bratsberg Aae, lærer fra Averøy i Møre og Romsdal, har i mange år vært en viktig stemme for å fremme litteraturen på Nordmøre. Merete Bratsberg Aae har hatt flere arrangement i samarbeid med Bjørnsonfestivalen, og hvert år besøker Bjørnsonfestivalen Averøy og Merete Bratsberg Aae. Ildsjelen fra Averøy arrangerer lesesirkler for voksne, bokkafe for både godt etablerte og nye forfattere. Merete Bratsberg Aae har også engasjert seg ekstra i forhold til ungdom, som lærer og ved å holde skrivekurs for ungdom.