Ingen hemmelig drømmebokhandel, derimot …

Min favoritt-bokhandel er Norli i Oslo. Store, svære Norli i Oslo. Jeg skulle gjerne valgt en liten, lokal bokhandel. Jeg skulle gjerne valgt et bittelite,…

grodahle3

Min favoritt-bokhandel er Norli i Oslo. Store, svære Norli i Oslo. Jeg skulle gjerne valgt en liten, lokal bokhandel. Jeg skulle gjerne valgt et bittelite, overfylt lokale med alle de bøkene inne som jeg er interessert i, mine egne inkludert, og med sære overraskelser. En slik skjult hemmelighet av en drømmebokhandel, har jeg ikke funnet. Derimot er det umulig å ikke finne Norli, størst og best og bugnende, med alt jeg kan ønske meg av bøker og filmer og med ekspertise på alle felt.

De gjør alt de kan for å oppspore en bok jeg ikke husker navnet på, sender bøker til Tjøme hvor jeg bor, går inn i dyp og langvarig research for å finne ut av spørsmål jeg har, fulle av glød og engasjement, og ingenting er for mye arbeid, hver henvendelse jeg gjør, hvert spørsmål jeg har, blir grepet tak i med interesse og innsats-iver. Men det er ikke bare det, det er ikke minst hvordan jeg blir møtt der, med åpne armer, med smil og velkomst og er det noe jeg kan hjelpe deg med. Det er som å komme hjem og bli tatt imot av familien,og jeg blir så takknemlig at jeg lurer på om jeg må skrive kort til dem etterpå og takke, takke for at de hjalp meg, takke for at de var så vennlige, hadde så god tid, forsto hva jeg lette etter.

Og bare det å søke tilflukt mellom bokhyllene der inne en stille dag med regn, for å tørke jakka, bare det å stupe inn i det kjølige skyggefulle mellomrommet med filmer de har midt i hjertet av butikken en klam sommerdag hvor gatene utenfor er uutholdelig varme, bare å gå der og kikke en dag jeg har en halvtime før bussen, før toget, før et møte, å ikke være på jakt etter noe, men kikke gjennom de rare kortene, filmer fra fremmede land, bildebøker med rare og forunderlige temaer, bare det er en nytelse, en lykke, en velsignelse.

Derfor velger jeg Norli, store, fantastiske Norli, en hel by av bøker i en butikk, selv om jeg kanskje helst i utgangspunktet hadde hatt lyst til å hente fram noe lite og enkelt i en eller annen småby og løfte en bokhandler opp til oppmerksomhet.

Gro Dahle