«Jeg skriver for hånd fordi jeg liker at det går sakte»

«Jeg skriver for hånd fordi jeg liker at det går sakte og fordi datamaskiner gjør meg uinspirert.» Det sier et av DnFs nye medlemmer: Einar Stenseng (41).

Foto: Ingrid Pop

Hvordan var din vei inn i forfatterskapet? Når og hvorfor begynte du å skrive?

Jeg har skrevet siden jeg var barn. Jeg har hele tiden tenkt at jeg vil skrive romaner, men en musikerkarriere og øvrig liv kom i veien, så jeg debuterte ikke før jeg var 37 år gammel.

Hvilke forfatter har hatt størst betydning for ditt eget forfatterskap?

Min første roman var sterkt inspirert av Dag Solstad, min andre av Thomas Bernhard, to forfattere som har fulgt meg lenge. Det skjer ikke så ofte, men hvert fjerde/femte år oppdager jeg et forfatterskap som slår meg i bakken, av originalitet og følelsen av at «alt er lov». De siste gangene det har skjedd har vært med Marguerite Duras, Roberto Bolaño og Mircea Cărtărescu, og noe har jeg vel lært av disse tre, uten at jeg helt kan se det i det jeg har endt opp med å skrive.

Hvilket ord prøver du å unngå/bruke litt mindre?

«Litt».

Hvilket forhold har du til å stryke tekst?

Jeg stryker lite. Redaktøren min stryker noe, eller oppfordrer meg pent til å gjøre det!

Kan du fortelle litt om skriveprosessen din? Hva må være på plass, hvordan kommer du i gang, hvor i teksten begynner du? 

Jeg skriver for hånd fordi jeg liker at det går sakte og fordi datamaskiner gjør meg uinspirert. Jeg liker å ha en rammefortelling på plass og så hoppe rundt i den og skrive på forskjellige steder i historien, og tillate meg selv å sprenge alle rammene hvis det trengs. Aller helst reiser jeg vekk når jeg skal skrive, for å kunne være helt og fullt i «boblen».

Leser du andre forfattere når du skriver?

Ja, jeg leser mye i skriveperioder, men lite som får direkte innvirkning på det jeg jobber med der og da. Jeg leser på dagen og skriver på kvelden.

Hva liker du å lese?

Jeg leser stort sett romaner, gjerne «moderne klassikere» fra de siste hundre år, samt noen biografier og historiebøker, og i tillegg prøver jeg å holde meg litt oppdatert på norsk samtidslitteratur. Akkurat nå leser jeg Atle Næss’ biografi om Martin Luther parallelt med Espen Stokkes SNAFU. Jeg har lest mye poesi også, men ikke nå for tiden. Lysten kommer nok tilbake.