Kontroversielt forslag om stipendkomiteene

I dag oppnevnes stipendkomiteene for Statens kunstnerstipend gjennom demokratiske prosesser i de ulike kunstnerorganisasjonene. Regjeringen ønsker at Utvalg for Statens kunstnerstipend, bestående av fem personer,…

books

I dag oppnevnes stipendkomiteene for Statens kunstnerstipend gjennom demokratiske prosesser i de ulike kunstnerorganisasjonene. Regjeringen ønsker at Utvalg for Statens kunstnerstipend, bestående av fem personer, skal oppnevne stipendkomiteer for alle kunstfelt.

– I dag oppnevnes komiteene av de som kjenner hvert kunstfelt best, nemlig kunstnerne selv. Et utvalg med fem medlemmer kan umulig sitte på tilstrekkelig kompetanse om alle kunstfelt til å gjøre en god vurdering av sammensetning av alle komiteene. Her går regjeringen inn for å konsentrere makt i et departementsoppnevnt utvalg, sier Kriznik. 

Regjeringen foreslår også å avvikle dagens transparente prosesser rundt fordelingen av stipendkvotene mellom de ulike kunstfeltene, til tross for sterke advarsler fra et samlet Kunstnernettverk bestående av 19 kunstnerorganisasjoner.