Krimpris til Stein Sørensen

Stein Sørensen, født 1976, bosatt i Oslo. Han er sykepleier ved infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus. Våren 2013 avsluttet han en masteroppgave om tuberkuloseloven. Han er…

stein_sorensen

Stein Sørensen, født 1976, bosatt i Oslo. Han er sykepleier ved infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus. Våren 2013 avsluttet han en masteroppgave om tuberkuloseloven. Han er skribent og har publisert i flere større og mindre tidsskrifter.

Prisen ble delt ut under Kongsberg Krim. 

Juryen skriver: 

Den 41 år gamle sykepleieren Stein Sørensens «4» betegnes av flere kritikere som sensasjonell. Årsaken er i første rekke den enestående koblingen mellom en actionfylt historie og en uendelig rekke intellektuelle digresjoner som alle tar utgangspunkt i tallet 4. Det gjør boken til en leseropplevelse for langt flere enn ihuga krimelskere. Samtidig er den en spire til fornyelse av krimsjangere.

Bokens forteller er den tilsynelatende temmelig pregløse, men kunnskapsrike jusstudenten Kyrre Tanding, som trekkes inn i Oslos gangstermiljø av gamle venner. Det ender katastrofalt med en langvarig fengselsstraff for Kyrre som nå sitter i rullestol og venter på vennenes hevn. For å beskytte seg skriver han ned sin historie mens han gjør seg klar til å ta i mot hevnerne. Med mye humor, sikre sjangergrep og språklig styrke utvikler han historien frem mot et overraskende klimaks. Fortellingen brytes stadig opp og krydres med sidesprang i form av korte essays som spenner over en rekke felter. Alle bygger på en fascinasjon for tallet 4, slik det er brukt til å klassifisere vår eksistens. Et grep som gjør denne boken til en nyskapning innenfor den norske krimfloraen.