Kriznik: «Aldri før hørt fra så mange forfattere som sliter økonomisk»

Kunstnere går en tung tid i møte, frykter kunstnerorganisasjonene. I Klassekampen sier DnF-leder Heidi Marie Kriznik at hun aldri før har hørt fra så mange forfattere som sliter økonomisk.

Mens bevilgningene til Kulturfondet økes med 3 prosent, har konsumprisindeksen gått opp med 6,5 prosent i år.

Les saken her: https://klassekampen.no/utgave/2022-10-07/tror-det-blir-trangt

En realnedgang for innkjøpsordningene for litteratur vil få store konsekvenser for forfatternes økonomi, mener Heidi Marie Kriznik i Klassekampen.

– Mange forfattere er ikke med på samfunnets øvrige lønnsvekst og ligger allerede langt under lønnsgjennomsnittet, sier Kriznik til avisen. – For folk flest er prisveksten vanvittig.

Hun frykter at ulikheten i det litterære feltet vil øke.

– Hvem er det som tør å være forfatter? Jeg har aldri før fått så mange meldinger fra forfattere som sliter økonomisk. Vi risikerer å miste dem som ikke kan bli i yrket, og da er det en risiko at litteraturen ikke vil representere det breie lag av befolkningen, sier Kriznik til Klassekampen.

– Nå det kommer til forfatterne, er det en av gruppene vi har prioritert og jobbet mest med hittil. Vi har en boklov på høring og så satser vi nå på leselyst i dette budsjettet, sier statsråd Anette Trettebergstuen.