Kriznik: Pocket-royalty ikke hugget i stein!

Flere forfattere slutter seg til Tore Renbergs utspill om at pocket- og strømmeroyaltyen er for lav.  Les mer her: https://www.forfatterforeningen.no/artikkel/maner-til-ny-pocket-aksjon – Tore Renberg har helt…

_syn5444

Flere forfattere slutter seg til Tore Renbergs utspill om at pocket- og strømmeroyaltyen er for lav. 

  • Les mer her: https://www.forfatterforeningen.no/artikkel/maner-til-ny-pocket-aksjon

– Tore Renberg har helt rett i at satsen er irriterende lav. Det er komisk lite vi sitter igjen med, sier Erlend Loe.

Også Jan Kjærstad og Terje Dragseth trekkes frem som støttespillere. 

– Vi registrerer at Forleggerforeningen mener det vil bli lavere satser om man skal forhandle opp billigbøker. Det er en veldig defensiv måte å gå inn i forhandlinger på. Dagens royalty er ikke hugget i stein, sier Kriznik.

Hun sier foreningen prioriterer å jobbe for å få på plass en kollektiv avtale om strømming av lydbøker, noe som ikke eksisterer i dag. De åpner for å samtidig reforhandle avtalen om billigbøker, og har allerede begynt å forberede en slik forhandling.

– Vi er veldig ivrige på å forhandle om billigbøkene i et parallelt løp. Vi skal møtes om strømming rett over sommeren, så da håper jeg vi kan få til dette samtidig, sier Kriznik.

Forleggerforeningens administrerende direktør, Kristenn Einarsson, mener det er gode grunner til at det er lavere royaltysats på pocketbøkene.

– Utgangspunktet er at man får klart bedre betalt for førsteutgaven av en bok, som er primærinntektskilden. Denne kommer også inn under innkjøpsordningen. Mange bøker kommer ikke ut i pocket i det hele tatt, det er jo gjerne bestselgerne.

Han mener at dersom alle formater skulle ha samme godtgjøringssats, ville den blitt mye lavere enn i dag.