Aktuelt

Langklipp

Det er på oppfordring av forfatterkollega og venn Jon Fosse at Haugland bidrar med dette diktet til DnFs lyrikkserie. Når Haugland selv får sjansen til…

Foto: Egil Haraldsen

Det er på oppfordring av forfatterkollega og venn Jon Fosse at Haugland bidrar med dette diktet til DnFs lyrikkserie. Når Haugland selv får sjansen til å ønske seg en dikter å høre fra, velger han fra en gruppe forfattere som ikke mest eksponert. Diktdebutanten Siw Anita Kirketei får herved oppfordringen fra den gamle skrivelæreren. Haugland var akademileder ved Skrivekunstakademiet i Hordaland gjennom ti år; fra 1998 til Olaug Nilssen tok over i 2008. Det samme året, 2008, ble det publisert tall som viste at rundt 10% av alle studenter ved Skrivekunstakademiet debuterte som forfattere. En betydelig del av norske debutanter kan ha hatt Haugland som lærer. Selv har Haugland lært å drive gård på jordbruksskole, gått på tegne – og maleskole, og har utdanning som illustratør fra Kunst – og Håndtverksskolen i Bergen. Haugland bor nå på Radøy, hvor han ble født i 1962. Siden årsmøtet 2012 har Haugland vært medlem i DnFs Litterære Råd. Og siden debuten har han gitt ut tolv bøker.
– I skyggen av mer gjennombruddshissige vestlandsforfattere som Ragnar Hovland og Jon Fosse har (Haugland) puslet med sitt siden den gode debuten Under i 1994, skriver Vidar Kvalshaug i anmeldelsen av Straumen går: