Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/2/6/4/czhnsdg2t/webroots/r1168646/wp/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 LO vil prise arbeiderlitteratur - Den norske Forfatterforening

LO vil prise arbeiderlitteratur

Prisen skal deles ut annethvert år og er på 100.000 kroner. • Prisen skal øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte fram arbeidsfolks fortellinger. • Det…

lo_logo

Prisen skal deles ut annethvert år og er på 100.000 kroner.

• Prisen skal øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte fram arbeidsfolks fortellinger.

• Det er ikke bare de ulike fagforbundene i LO som kan nominere kandidater til prisen, også folk og institusjoner utenfor organisasjonen vil få anledning til det.

• LO setter selv ned en egen jury som skal plukke ut vinneren.

– Det er middelklassens liv som dominerer i norsk litteratur, og denne skjevheten ønsker vi å gjøre noe med, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO, til KK.

Klassekampen skriver: 

LOs litteraturpris blir dermed en av de større litteraturprisene i Norge, hva premiepotten angår. Til sammenlikning har for eksempel Brageprisen, som ble delt ut i forrige uke, en prissum på 75.000 kroner.

– Tanken er at dette også skal bidra til å løfte fram skjønnlitterære framstillinger av vanlige folks liv, sier Lødrup.

Arbeiderlitteratur er en godt etablert sjanger i litteraturhistorien. Det er gjerne snakk om tekster som tematiserer arbeidere og deres sosiale situasjon. Et pionerarbeid i norsk sammenheng er Per Sivles «Streik» fra 1891.

På 1970-tallet vokste det fram fornyet interesse for sjangeren, og temaer som opprør og streik ble igjen satt på dagsorden, blant annet i romanene til Dag Solstad og Tor Obrestad.

Nå vil LO få mer fart på denne sjangeren.

– Det skrives litt for mange bøker om folk som bor i Ullevål hageby og kjøper bursdagsgaver på Norway Designs. Vi mener arbeidsfolks fortellinger må bli tydeligere i den offentlige samtalen om hvem vi er og hva vi vil med samfunnet vårt, sier Lødrup og omtaler prisen som et demokratiprosjekt.