Lot drosjesjåføren lese Morgan Kane

Forfatter Kjartan Fløgstad er av dem som husker da Morgan Kane var folkelesning. Når vi går inn på oppdagelsen av dette forfatterskapet, må han innom…

kanefløgstad

Forfatter Kjartan Fløgstad er av dem som husker da Morgan Kane var folkelesning. Når vi går inn på oppdagelsen av dette forfatterskapet, må han innom sitt eget for å komme i hu når den norskproduserte westernhelten snek seg inn i bevistheten. Det var uansett noe sent for for Fløgstad for å stille seg opp i gata med venner for en final shoot out.

Kjartan Fløgstad, hvordan oppdaget du Morgan Kane-bøkene – var det noe venner av deg også leste?

– I fortellinga "Riksvegen vestover", frå samlinga "Fangliner", som eg gav ut i 1972, dukkar det opp ein drosjesjåfør som les Louis Masterson. Boka han les er "Hevneren fra Tombstone", også frå 1972. Eg må med andre ord ha oppdaga Morgan Kane før det årstalet. Meir nøyaktig enn dette hugsar eg ikkje. Men på den tida var Kane verkeleg folkelesing, og bøkene fanst over alt. Dei var også mykje omtalte og diskuterte. Eg har truleg oppdaga dei gjennom annonser eller avisomtale.

Lekte dere Morgan Kane med pistoler og shoot-outs?

– I 1970 var eg 26 år gammal, og hadde – utruleg nok – for lenge sidan slutta å leika cowboy og indianar og "Kane med pistoler og shoot-outs"!


Visste du hele tiden at forfatteren bak psevdonymet Louis Masterson var norsk?

– Slik eg hugsar det, blei Kjell Hallbing tidleg kjent som mannen bak Louis Masterson.

Jeg må innrømme at jeg som ung jente hoppet over Morgan Kane, men slukte alle Diablito-bøkene. Du har kanskje lest dem også. Her beveger han seg jo sørover, mot Mellom-Amerika? Ser du her en spore til ditt eget forhold til Sør-Amerika?

Eg må vedgå at eg ikkje har lese Morgan Kane eller Diablito-bøkene på mange tiår, og kan ikkje seia stort om deira litterære verdi.

Takk til deg, Kjartan Fløgstad, så får du bære over med mangelfull research på hvor lenge en ihuga fan holder på med disse cowboy og indianer-lekene.

Astrid Nordang