Maja Lunde får Bjørnsonprisen 2020

Maja Lunde har på få år rukket å få internasjonalt gjennomslag med sitt forfatterskap, og har i særlig grad gjort seg kjent for sitt engasjement…

maja_lunde

Maja Lunde har på få år rukket å få internasjonalt gjennomslag med sitt forfatterskap, og har i særlig grad gjort seg kjent for sitt engasjement for klimasaken. Hun har siden 2012 gitt ut 15 bøker for lesere i alle aldre, og i 2015 kom voksenromanen Bienes historie som har blitt en bestselger og har høstet stor anerkjennelse. Romanen er den første av fire bind som fokuserer på klimasaken, der Blå (2017) og Przewalskis hest (2019) allerede har fulgt opp suksessen, og hvor leserne nå venter spent på siste bind. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk og er ute i over 50 land, og Bienes historie planlegges nå som TV-serie i Hollywood. 

Maja Lunde har i kronikker og foredrag tatt til orde for en større politisk og personlig ansvarlighet overfor verdens klimautfordringer, der hun mener Norge og nordmenn har en særlig rolle å spille. Høsten 2018 lanserte hun uttrykket «den grønne ledertrøya» som hun mener må erstatte den oljesvarte vi har hatt en stund. 

Maja Lunde har også hatt fokus på utsatt eksistens og mennesker på flukt, og med barne- og ungdomsromanen Over grensen, om de norske jødenes flukt til Sverige, har hun tematisert dette for skoleelever landet over. Barneboken Snøsøsteren sies å ha skapt Harry Potter-tilstander i norske bokhandlere, og ble trykket i 250.000 eksemplarer, er solgt til 26 land og skal nå bli film i Hollywood. Maja Lunde har selv skrevet manus til tre filmer: Hjemsøkt, Battle og Flukten over grensen, som kommer nå i februar; de to sistnevnte er basert på hennes egne bøker.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet tildeler Maja Lunde Bjørnsonprisen 2020 for hennes forfatterskap og engasjement. I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Maja Lunde en forfatter som kjemper for menneskers vilkår og verdighet. Hennes forfatterskap har lykkes med å formidle dette på en måte som går hjem hos mennesker verden rundt.  
I forbindelse med prisutdelingen blir det, i samarbeid med Norsk Litteraturfestival, Høgskolen i Innlandet og Nansenskolen, et seminar knyttet til Maja Lundes arbeid, med faglige innspill, foredrag og samtale. Postene i seminaret er åpne for publikum.