manthey kula og LCLA skal utforme Norges paviljong på Bokmessen i Frankfurt

I 2019 er Norge gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt. Som gjesteland skal Norge blant annet presentere seg med en innendørs paviljong på 2300 m2. I…

Foto v. Norla

I 2019 er Norge gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt. Som gjesteland skal Norge blant annet presentere seg med en innendørs paviljong på 2300 m2. I januar inviterte NORLA, i samarbeid med DOGA og NAL, til åpen plan- og designkonkurranse for utforming av paviljongen. 66 forslag ble godkjent til videre juryering. På et arrangement hos DOGA i dag, 26. juni, ble vinneren av konkurransen offentliggjort.

Konkurransen søkte etter konsept og design for paviljongen. Hensikten med konkurransen var å finne den løsningen på design og konsept som skaper det beste opplevelsesrommet. Paviljongen skal fange oppmerksomheten til publikum, bokbransje og journalister som er tilstede, og de som opplever messen gjennom tradisjonelle og sosiale medier.

– Frankfurt-prosjektet er en viktig plattform for profilering av Norge og for eksport av norsk kunst og kultur. Her er det også gode muligheter for å vise fram vårt øvrige næringsliv. Paviljongen er det visuelt viktigste i prosjektet og vil få stor internasjonal oppmerksomhet. Dette er en stor profileringsmulighet for vinner-teamet, men også for norsk design og arkitektur for øvrig, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Konkurransevinneren: «Norge forteller»

Vinnerprosjektet er konkurranseutkastet «Norge forteller». I tiden fremover skal arkitektene videreutvikle ideen i samarbeid med NORLA. I forslaget er den store hallen organisert som et galleri og tenkt som en verden av bøker og idéer som representerer «det norske».

– Juryen er svært fascinert av ideen, konseptet og beskrivelsen av det vakre landskapet som kombinerer det drømmende og det helt konkrete. Prosjektet er godt gjennomførbart, det har et lekent og åpent uttrykk som skaper flere muligheter for konkretisering og gjennomføring. Vi gleder oss til å arbeide med og utvikle «Norge forteller» med arkitektene, sier Halldór.

Arkitektkontorene: LCLA og manthey kula

Vinnerforslaget er utformet av to arkitektkontor: LCLA og manthey kula.

LCLA Office arbeider i skjæringspunktet mellom arkitektur, landskapsarkitektur og visuell kunst. LCLA ledes av arkitekt Charlotte Hansson og arkitekt og landskapsarkitekt Luis Callejas. De har prosjekter innen bygninger, scenografi, hager, masterplaner, installasjoner og landskap. Fullførte prosjekter inkluderer det største offentlige badeanlegget i Colombia i tillegg til private oppdrag og scenografi. Deres arbeider er nylig vist på den første arkitekturbiennalen i Chicago, Veneziabiennalen, Lisboa arkitekturtriennale og Oslo arkitekturtriennale. I 2013 ble LCLA office tildelt New York Architectural League-prisen for unge arkitekter.  

manthey kula er et norsk arkitektkontor ledet av arkitektene Beate Hølmebakk og Per Tamsen. Kontoret har gjennomført flere prosjekter bl.a. for Nasjonale turistveger. manthey kulas arbeider er vist på en rekke internasjonale utstillinger og biennaler og er representert i flere arkitektursamlinger. Kontoret arbeider for tiden med et stort arkitektur/kunstprosjekt for Karlstad kommune i Sverige og ble nylig engasjert til å tegne samlingsutstillingene i det nye Munchmuseet og til å utforme det nasjonale minnestedet ved Utøyakaia sammen med den belgiske landskapsarkitekten Bas Smets. 

Innkjøp og hedrende omtale

Juryen har valgt innkjøp fra følgende konkurranseutkast: «Sehnsucht» av Rodeo arkitekter, «Folkebiblioteket» av Kastler/Skjeseth Architects og «Lysning og grotta» av 3RW arkitekter. Hedrende omtale gis til «Norske Stemmer» av Mikado Arkitektur og «Opna» av Atelier Lønseth og Asp Arkitektur.

Juryen

Juryen som har bedømt de innleverte forslagene bestod av følgende:

  • Halldór Guðmundsson. Juryleder og prosjektleder for Frankfurt-prosjektet
  • Margit Walsø. Direktør for NORLA
  • Arkitekt MNAL Ingerid Helsing Almaas. Seniorrådgiver ved Design og arkitektur Norge (DOGA)
  • Arkitekt MNAL Espen Røyseland. Oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund (NAL)
  • Stian Hole. Forfatter og illustratør

Gisle Nataas, arkitekt MNAL, Norske arkitekters landsforbund har vært jurysekretær. Kai Reaver, arkitekt MNAL, Norske arkitekters landsforbund, bisto også i juryens arbeid.

I juryrapporten kan du lese mer om konkurransens kriterier samt om juryens avgjørelse og anbefaling. Juryrapporten finnes digitalt her.

img_2056.jpg

Figurer med navn, som f.eks. «Innkjøpsordningen». Foto: Heidi Marie Kriznik