Michelet til bestselgerlista

Romanen En sjøens helt: skogsmatrosen er en nykommer for uke 44, og gikk rett inn på en fjerdeplass – over bestselgerstørrelser som Gunnar Staalesen, Anne…

Jon Michelet (Foto: Oktober forlag)

Romanen En sjøens helt: skogsmatrosen er en nykommer for uke 44, og gikk rett inn på en fjerdeplass – over bestselgerstørrelser som Gunnar Staalesen, Anne Holt og Lars Saabye Christensen, og handler i følge foreningen om Halvor Skramstad fra Rena, som 18 år gammel får hyre som lettmatros på Wilhelmsen-rederiets linjeskip M/S Tomar:

Året er 1939, tyskerne har ennå ikke okkupert Norge, men krigen er i gang i Europa og på havet. Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr og blir en sjøens proletar, aner han lite om hva som venter ham i tiden som kommer, av konvoifart, forlis og tap av skipskamerater, og av forelskelser, sjalusi og lengsel. Gjennom hele verdenskrigen seiler Halvor, på skip etter skip og med stadig tyngre bører på sine unge skuldre. Med En sjøens helt har Jon Michelet skrevet den store norske sjøromanen. Dette er en gripende, dramatisk og vidtfavnende beretning om Norges krig på havet.

En annen roman verdt å merke seg, er Kjersti Annesdatter Skomsvolds selvbiografiske andrebok. Det heter seg at vinneren av Tarjei Vesaas Debutantpris for 2009 har skrevet om å være syk med ME. Men når man får vite at boken er over 600 sider lang, er det nærliggende å tenke at den en bok om å bli frisk av utmattelsessyndromet. Det kan virke som en frisk tekst.