Misnøye blant forfattere og ansatte i Samlaget – Frode Grytten forlater forlaget

Det murres i Samlaget: Flere forfattere er misfornøyd med det kjente nynorskforlaget og den redaksjonelle oppfølgingen. Nå har den profilerte forfatteren Frode Grytten valgt å forlate…

Frode Grytten

Det murres i Samlaget: Flere forfattere er misfornøyd med det kjente nynorskforlaget og den redaksjonelle oppfølgingen.

Nå har den profilerte forfatteren Frode Grytten valgt å forlate forlaget.

 

Frode Grytten er en av Samlagets profilerte forfattere. Etter 13 bøker og over 20 år hos Samlaget, velger han altså å bryte samarbeidet. 

Aftenposten skrev tirsdag at Samlaget nå får kritikk ikke bare fra deler av forfatterstallen, men også fra egne ansatte.

Frode Grytten bekrefter bruddet overfor Aftenposten. Han skriver for tiden på et trebinds romanverk. – Jeg har varslet Samlaget om at det manuset jeg skriver nå, ikke vil bli sendt til Samlaget, sier Grytten til Aftenposten.

Han ønsker ikke å begrunne hvorfor – utover at det ikke handler om penger eller personlige forhold – og at han har vurdert signaleffekten ved å bryte samarbeidet. Han ønsker heller ikke å si hvilket forlag han nå går til. 

"Det er alvorlig for et forlag å miste en så viktig og synlig forfatter, men det er flere problemer i nynorskens hovedkvarter," skriver Aftenpostens litteraturkommentator Vidar Kvalshaug.

Les Aftenpostens artikkel i sin helhet: http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article4015032.ece

Styreleder i Samlagets forfatterklubb, Magnhild Bruheim, sier til Aftenposten at de var litt forundret over at Samlaget kom så mye dårligere ut enn de andre forlagene i Forfatterforeningens store forlagsundersøkelse:

– Det er vanskelig å vite hva som er årsaken, men vi forstår at det rører seg en god del. Styret [i forfatterklubben] opplever at Samlaget er åpne for innspill og tar dette veldig på alvor. Det er alltid slik at enkelte forfattere vil synes de får for lite støtte og hjelp fra forlaget.  

Bruheim sier at Samlaget har vært preget av mange redaktørskifter, noe som gjør at forfatterne stadig må forholde seg til nye redaktører. – Det som er gledelig, er at Samlaget like før jul besluttet å styrke redaktørkorpset, sier Bruheim.  

Forfatterforeningens store forlagsundersøkelse avdekket allerede i høst at det hersker misnøye i nynorskforlaget.

Les om undersøkelsen her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/alt-om-forlagsunders%C3%B8kelsen

Ifølge Kvalshaug i Aftenposten kom ikke Samlagets dårlige resultat overraskende på verken forfattere eller ansatte.

Vidar Kvalshaug skriver: "Samlaget kom svært dårlig ut i de fleste stilte spørsmål, alt fra kommunikasjon til faglige råd. Resultatet var overraskende for den kulturelle offentligheten, men i Samlaget har det kokt en god stund og flere fryktet dårlig score. At det skulle bli så dårlig, hadde de ikke drømt om. Så kom arbeidsmiljøundersøkelsen."

Også den interne miljøundersøkelsen, der de ansatte svarte på spørsmål om trivsel, miljø og utfordringer på jobben, slo dårlig ut.

Vidar Kvalshaug skriver: "Samlaget er ikke bare et forlag, men en kulturinstitusjon med nynorsk som spesialoppdrag." Og videre: "Prosessen med å få på plass en ny forlagssjef etter Margit Walsø, som blir ny direktør i NORLA, er i gang. Kilder hevder prosessen er halvhjertet fordi man avventer forlagsdirektør Tove Lies respons på de to dokumentene, forfatterundersøkelsen og arbeidsmiljøundersøkelsen."

Samlagets nye direktør Tove Lie sier at forlaget arbeider for å bedre tingene som forfattere og ansatte er misfornøyde med.

– Vi synes det er veldig leit [at Frode Grytten går fra Samlaget], og beklager det, sier hun til Aftenposten. – Vi skulle gjerne hatt ham her, også med neste bok. Vi må respektere valget hans, men håper han kommer tilbake. […] Men vi ser fremover, og arbeider videre med mange flotte og viktige forfatterskap på Samlaget. Slik sett er det ikke noen endring i profilen. 

Da DnFs hjemmeside intervjuet avtroppende forlagssjef Margit Walsø om forlagsundersøkelsen og kritikken fra egne forfattere, sa hun blant annet:

 

– Undersøkinga viser at mange er nøgde med det arbeidet vi gjer, men også at ein god del er misnøgde. Eg er overraska over ein del av resultata. For nokre få år sidan gjorde vi vår eiga undersøking, og fekk da innspel om at forfattaren ikkje var nøgde med den marknadsføringa vi gjorde. Dette tok vi tak i. No får vi også ein del kritikk for det redaksjonelle arbeidet, eit område vi er svært opptekne av, og som redaktørane legg ned mykje tid og krefter i. Vi er opptekne av kvalitet. Eit visst motsetningsforhold vil det alltid vere mellom forlag og forfattar, det er naturleg. Men framstillinga er sjølvsagt realistisk; når forfattarane opplever det slik, er det jo sant, sidan dei har svart så ærleg dei kan. Så dette er noko vi verkeleg tek på alvor, og vil gjere noko med – i samarbeid med forfattarane. I høve til tiltaka ville det vore interessant å visst noko om kor aktive dei misnøgde forfattarane er, dvs om erfaringane er knytt til bokutgiving no i det siste, eller om det ligg lenger tilbake tid.

Om resultatene i Forfatterforeningens forlagsundersøkelse sier direktør Tove Lie til Aftenposten at det er viktig å se nyansene. – Mange er fornøyde med mye, men en god del er misfornøyde. Vi tar svarene på alvor, og arbeider med tilbake både internt og sammen med forfatterne våre.    

Les mer om Samlagets vurderinger av forlagsundersøkelsen og kritikken fra egne forfattere i vår sak fra 14. desember:

http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/samlaget

En annen av Samlagets profilerte forfattere, Ragnar Hovland, sier at han ikke vurderer å skifte forlag. – For min del har jeg ikke hatt det verre på Samlaget enn på andre forlag. Alt i alt er jeg fornøyd, sier han til Aftenposten.  

(Foto av Frode Grytten: Hans Jørgen Brun)