Aktuelt

Møt rådskandidat Inghill Johansen

Om Inghill Johansen skriver valgkomiteen:  Inghill Johansen er fødd i 1958 og busett i Drammen. Ho debuterte med romanen Hjertehvitt i 1991, og har seinare…

inghill_johansen

Om Inghill Johansen skriver valgkomiteen: 

Inghill Johansen er fødd i 1958 og busett i Drammen. Ho debuterte med romanen Hjertehvitt i 1991, og har seinare utgitt prosabøkene Suge, Klage og Forsvinne, samt Bungalow som kom i 2016. Johansen er tildelt Tanums kvinnestipend og Doblougprisen for forfattarskapen. Ho er utdanna adjunkt og arbeider som lektor i den vidaregåande skulen. Johansen har vore medlem av Det litterære råd sidan 2015. 

– Først og fremst oppfatter jeg rådsarbeidet som et oppdrag i åpenhet, overfor andre sjangre, overfor litteratur jeg i utgangspunktet ville ha vært fremmed for, sier Inghill Johansen. – Det er en vedvarende øvelse i å legge sitt eget til side, sin egen smak, sine egne fordommer, samtidig som man beholder det lille punktet i sin egen lesing som er fritatt for alt dette og som dreier seg om kvalitet. Om hva det er og ikke er. 

Ingill er utgitt både på Gyldendal og Oktober. Hun fikk sin første tekst på trykk i tidsskriftet Vinduet i 1990.  

For Klage ble Inghill nominert til Brageprisen. Den er bygd opp av tekstfragmenter – alle med tilknytning til samme kirkegård.

I 2002 mottok hun Tanums kvinnestipend. 

Suge, Klage og Forsvinne ble utgitt i en samleutgave i 2011, med et forord av Erik Bjerck Hagen, som sier at disse tre bøkene «utgjør noe av det fineste i norsk litterær prosa de siste femten år». 

For boken Bungalow ble hun nominert til Ungdommens kritikerpris. 

«Alt er veloverveid, alt er lyrisk, alt går like til kjernen – av erfaringen eller livet eller hva vi kaller det.» Slik beskrev en anmelder Inghill Johansens prosasamling Forsvinne (2009), men ordene kunne like gjerne gjelde hele dette kresne, kritikerroste forfatterskapet. 

  • Les Dagsavisens anmeldelse av Bungalow her: http://www.dagsavisen.no/kultur/boker/kresen-skrivekunst-1.682379 
  • Her er DnFs intervju med Inghill om Det litterære råd: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/bevegelse#.WMv_yxiZPBI