Møte med İsmail Beşikçi

Innenfor tyrkisk akademia er Beşikçi en pioner når det gjelder studier av kurdisk kultur og som forsvarer av kurdernes rettigheter. Han har sonet 17 år…

ismail_besicki_i_radhusgt_sep_2015_-_1

Innenfor tyrkisk akademia er Beşikçi en pioner når det gjelder studier av kurdisk kultur og som forsvarer av kurdernes rettigheter. Han har sonet 17 år i fengsel for sitt forsvar for kurdernes selvbestemmelse og rett til egen stat.

Da han i 1995 ble tildelt Forfatterforeningens ytringsfrihetspris satt han fengslet og kunne derfor ikke komme til Stavanger for å motta prisen under den første Kapittel-festivalen. En nordisk forfatterdelegasjon med bl.a. Kerstin Ekman, Vigdis Hjorth og Thorvald Steen overvar samme år en rettsak mot İsmail Beşikçi og besøkte han i fengsel.

Thorvald Steen skildrer det slik i essaysamlinga Jungel (Tiden 1996):

«Idet han blir ført ut av rettssalen, snur han seg lynraskt. ( …) Han er rolig. Han ser oss. Han løfter begge armer. Den ene hånden holder på arkene han nettopp har lest opp fra. Han smiler. Soldatene tar tak i ham og fører ham bort. NRK-teamet filmer idet han er i ferd med å senke armene. Kerstin Ekman ser vantro rett framfor seg som om hun ikke tror det hun har sett fra tilhørerbenken.»

Beşikçi besøkte sist uke Stavanger, Bergen og Oslo for å gjøre sitt livsverk kjent og knytte kontakter med ulike aktører i Norge. Med seg hadde han representanter fra Beşikçi-stiftelsen.