Aktuelt

Møte med İsmail Beşikçi

Innenfor tyrkisk akademia er Beşikçi en pioner når det gjelder studier av kurdisk kultur og som forsvarer av kurdernes rettigheter. Han har sonet 17 år…

ismail_besicki_i_radhusgt_sep_2015_-_1

Innenfor tyrkisk akademia er Beşikçi en pioner når det gjelder studier av kurdisk kultur og som forsvarer av kurdernes rettigheter. Han har sonet 17 år i fengsel for sitt forsvar for kurdernes selvbestemmelse og rett til egen stat.

Da han i 1995 ble tildelt Forfatterforeningens ytringsfrihetspris satt han fengslet og kunne derfor ikke komme til Stavanger for å motta prisen under den første Kapittel-festivalen. En nordisk forfatterdelegasjon med bl.a. Kerstin Ekman, Vigdis Hjorth og Thorvald Steen overvar samme år en rettsak mot İsmail Beşikçi og besøkte han i fengsel.

Thorvald Steen skildrer det slik i essaysamlinga Jungel (Tiden 1996):

«Idet han blir ført ut av rettssalen, snur han seg lynraskt. ( …) Han er rolig. Han ser oss. Han løfter begge armer. Den ene hånden holder på arkene han nettopp har lest opp fra. Han smiler. Soldatene tar tak i ham og fører ham bort. NRK-teamet filmer idet han er i ferd med å senke armene. Kerstin Ekman ser vantro rett framfor seg som om hun ikke tror det hun har sett fra tilhørerbenken.»

Beşikçi besøkte sist uke Stavanger, Bergen og Oslo for å gjøre sitt livsverk kjent og knytte kontakter med ulike aktører i Norge. Med seg hadde han representanter fra Beşikçi-stiftelsen.