Nå starter Nordens største litteraturfestival

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og er kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden. Festivalen går over 6 dager og omfatter…

unnamed

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og er kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden. Festivalen går over 6 dager og omfatter mer enn 250 arrangementer, 450 artister og i år forventer vi ny publikumsrekord på opp mot 30 000 publikummere. 

Sentrale temaer i årets program er språkmakt, franskspråklig litteratur og samfunnsdebatt. Bredden i den norske litteratur er som alltid representert i det omfattende festivalprogrammet. Ikke minst blir det dobbelt så mye program for barn og unge!
 
Å diskutere og å avdekke strukturene og maktforholdet i språket er en rød tråd som forfølges under årets festival. Hver gang vi ytrer oss bidrar vi til å definere virkeligheten og ordene vi velger gjør noe med oss. De inneholder markører for identitet, klasse, verdigrunnlag og politisk tilhørighet. Slik er det også med språket som møter oss i litteraturen eller når vi lytter til andre. Ord har alltid effekt, men graden avhenger av hvem som bruker dem. Rammene rundt en diskusjon kan få konsekvenser for konklusjonene som trekkes. 
 
Festivalens «franske løype» omfatter film, filosofi, innføring i fransk litteratur og et tyvetalls arrangementer hvor de 8 franskspråklige festivalforfatterne deltar. Møt Maylis de Kerangal (FR), Leïla Slimani (MA/FR), Kamel Daoud (DZ), Boualem Sansal (DZ), Werewere-Liking Gnepo (CI) Alice Zeniter (FR), Laura Vazquez (FR) og Nicolas Mathieu (FR). 

Vi lurer også på om verdens lengste roman, den franske klassikeren På sporet av den tapte tid av Marcel Proust, er lengre enn Norsk Litteraturfestival? Det er et spørsmål vi håper å komme til bunns i når forfatter Jonny Halberg ved festivalstart begynner sin maratonopplesning fra Anne-Lisa Amadou og Karin Gundersens norske oversettelse. Halberg leser kontinuerlig, kun avbrutt av korte pauser – kommer han i mål og når han i så fall frem til siste ord før avslutningskonserten, basert på tekster av Jon Fosse og Edith Piaf, toner ut seks dager senere? Hele seansen kan følges minutt-for-minutt på nrk.no.