No flyttar Victoria Durnak inn i Ibsengården

(Faksimile frå Klassekampen) Victoria Durnak har ein mastergrad i biletkunst, og har gitt ut tre bøker på Flamme Forlag. Ho fekk Skien kommunes kunstnerstipend for…

2-2

(Faksimile frå Klassekampen)

Victoria Durnak har ein mastergrad i biletkunst, og har gitt ut tre bøker på Flamme Forlag. Ho fekk Skien kommunes kunstnerstipend for 2016, og flyttar inn i Ibsengården på Snipetorp.

 

(Bilde: frå svalgangen av Ibsengården og ned mot bakgarden. Foto: Mette Karlsvik)

Skien kommune har hatt ein særleg satsing på kunst og kunstnarar. Prosjektet Kunstnerbyen Skien byrja i 2005, med kulturkonsulent Tom-Erik Lønnerød som prosjektleiar. Eitt av dei viktigaste virkemidla i satsinga er å gi stipend til kunstnarar. Dei gir eit eittårig arbeidsstipend (120 000 i løn, 30000 til materiale for kunstprosjekt). Blant kunstnarane som har motteke stipendet, er forfattar Walid al-Kubaisi, dramatikarane Malmfrid Hosveen Hallum og Kate Pendry og biletkunstnarane Shwan Dler Qaradaki og Josefine Lyche. Victoria Durnak er både biletkunstnar og forfattar, og vart medlem i DnF tidlegare i år.

MK: Kva forventar du?
VD: Forventer kaldare somrar enn i Oslo (via yr.no). Forventar å halde styr på kven som blir fødd og giftar seg i fylket (via varden.no). Forventar trehus og noko brustein, og å høyre begge sidene av namnedebatten: heiter ho Porsgrunnselva eller Skienselva? I løpet av året vil eg få svar på spørsmåla: Kva er Odd? Kor er skogen? Korleis er pizzaen på Bryggeriet? Tar venner turen frå Oslo?
MK: Ein kan aldri vite om venner tar turen frå Oslo. Det kan ta tre timers tid å reise. Men du flyttar for eit år – for både å leve og bu. Kvifor er det rett for deg?
VD: Eg skal undersøkje eit særleg område i Skien for ein roman som eg har byrja på. Eg skal også bli kjent med lokale bergartar med tanke på ein serie skulpturar.
MK: Kva kan det gjere med arbeidet ditt, det at du skal sove, ete, lese, kvasomhelst i Ibsens gamle heim?
VD: Han som budde i leilegheita eg har no før meg var sjukepleier. Eg har ikkje vore sjuk dei to åra eg har budd her. Håpar Snipetorp har ein like konstruktiv effekt.
MK: Kva av det ibsenske blir du helst smitta av?
VD:
MK: Kva kan atelierfellesskapen Spriten Kunsthall gjere for arbeidet ditt, trur du?
VD: Blir kult å ha atelier på ein kunsthall der det skjer mykje bra. Viss eg står fast i arbeidet hjelper det meg alltid å sjå på kunst. Eg gler meg til å sjå kva dei andre som arbeider der driv med. Håpar nokon kan litt om stein.

Neste haust kan ho få denne utsikta frå benken i hagen "sin" på Snipetorp:

(Foto: Mette Karlsvik (2013))

– Det er alltid spennande å ønske ein ny kunstnar velkommen til Skien. Juryen var særs begeistra for Victoria Durnak sin søknad – både med tanke på kva ho har laga før og planane for opphaldet i Skien, uttalar prosjektleiar for Kunstnerbyen Skien, Tom-Erik Lønnerød, og legg til:
– Victorias kombinasjon med å vere både aktiv som billedkunstner og forfattar passar profilen til Kunstnerbyen Skien og Spriten Kunsthall godt. Vi ønsker å jobbe tverrkunstnarisk og ser fram til å samarbeide med Victoria både når det gjeld tekstlege og visuelle prosjekt.
 
Her er pressemeldinga frå Skien Kommune:
PM: Skien kommunes kunstnerstipend utdeles for 10. gang
 
Bakgrunn:
Skien kommune deler hvert år ut et kunstnerstipend med opphold i Skien som et ledd i satsingen Kunstnerbyen Skien. Stipendet består av NOK 150.000,-, hvorav NOK 30.000,- øremerkes til et formidlingsprosjekt i Skien, samt 12 måneders opphold i Skien med leilighet i Snipetorp og tilgang til atelier/studio på Spriten, Klosterøya. Stipendet ble første gang utdelt i 2006 og skal nå deles ut for 10. gang.
 
Tidligere mottakere:
2006/07: Jan Christensen – billedkunstner
2007/08: Walid al-Kubaisi – forfatter, debattant
2008/09: Samuel Olou – billedkunstner
2009/10: Kate Pendry – dramatiker, performancekunstner
2010/11: Shwan dler Qaradaki – billedkunstner
2012: Josefine Lyche og Henrik Pask – billedkunstnere
2013: Mette Karlsvik – forfatter, billedkunstner, journalist
2014: Malmfrid Hovsveen Hallum – dramatiker 
2015: Anna Ihle – billedkunstner

 

Juryen har bestått av:

Hans Georg Andersen (billedkunstner, representerer Telemark kunstnersenter)
Line Ruud Ørslien (rådgiver kultur, Telemark fylkeskommune)
Guro Honningdal (konst. kultursjef, Skien kommune)
Tom-Erik Lønnerød (prosjektleder Kunstnerbyen Skien, juryens sekretær (ikke
stemmerett))
 
Mottaker av Skien kommunes kunstnerstipend med opphold 2016:
Forfatter og billedkunstner Victoria Durnak
 

Victoria Durnak (f. 1989) bor og arbeider i Oslo etter å ha avsluttet sin masterutdanning fra Kunstakademiet i Oslo 2013/14 og Sandberg Institute i Amsterdam 2012/13. Durnak gjennomførte bachelorutdanningen ved Konstfack i Stockholm 2009-12. Durnak veksler mellom å arbeide som forfatter og billedkunstner. 

 

Durnak debuterte som forfatter i 2010 med diktsamlingen "Stockholm sier" (Flamme Forlag). Allerede året etter kom hennes første roman "Deep shit, Arkansas" (Flamme Forlag) ut og i 2015 lanserte hun romanen "Torget" hvor hun undersøker de menneskelige transaksjonene som finner sted på Finn.no . Under oppholdet i Skien planlegger Durnak å skrive en roman som en frittstående oppfølger til "Torget". Romanen vil fortsette undersøkelsen av mennesker som møtes gjennom kjøp og salg av ting, men på en fysisk møteplass denne gangen. Romanen planlegges utgitt på Flamme forlag i 2017. Arbeidet med romanen vil også følges av arbeid med en utstilling med samme tematikk.