Nobelprisen i litteratur til Tokarczuk og Handke

Klokken 13 kunngjorde Svenska Akademiens Mads Malm at de to er tildelt årets og fjorårets nobelpris i litteratur. Bråk og skandaler i Svenska Akademien førte…

uten_navn_wwwwwww

Klokken 13 kunngjorde Svenska Akademiens Mads Malm at de to er tildelt årets og fjorårets nobelpris i litteratur. Bråk og skandaler i Svenska Akademien førte til at det ikke ble delt ut pris i fjor.

Polske Olga Tokarczuk fikk prisen for 2018 og østerrikske Peter Handke for 2019. 

Tokarczuks norske forlag er Gyldendal. De har utgitt «Løperne» og «Olga». Handkes norske forlag er Samlaget og Pelikanen. En rekke titler er utgitt på norsk.  

Olga Tokarczuk besøkte Bjørnsonfestivalen i fjor og kommer tilbake til Norge senere denne måneden, hvor hun blant annet skal gjeste Litteraturhuset i Oslo 23. oktober. 

Peter Handke har tidligere mottatt den internasjonale Ibsenprisen. Østerikeren fikk prisen for «et innflytelsesrikt arbeide, som har utforsket perifirien og det spesifikke i den menneskelige erfaringen med nyskapende språk». I 2014 utløste tildelingen av Ibsenprisen stor debatt i norske medier, knyttet til hans kontroversielle holdninger om Serbia og konflikten på Balkan. Et hundretalls demonstranter, inkludert mange eksilbosniere, hadde møtt opp utenfor Nationaltheatret da Handke ankom for å motta Ibsen-prisen foran en oppsetning av stykket «Immer Noch Sturm». Demonstrantene kalte ham blant annet «fascist» og «folkemord-benekter». Fra Nationaltheatrets talerstol svarte han med «dra til helvete».

Andre, som Karl Ove Knausgård, tok Handke i forsvar. Under sin tale under pristildelingen i Skien sa han: 

Han er en stor forfatter, kanskje en av de aller største, og han hadde helt sikkert fått Nobel-prisen hadde det ikke stormet rundt han.

Karl Ove Knausgård i 2014

 

Fra Wikipedia: 

Olga Tokarczuk (født 29. januar 1962) er en polsk forfatter og psykolog. Tokarczuk debuterte som poet og har senere skrevet noveller, romaner og essay. Hun er en kritikerrost polsk prosaist. Romanen Gammeltida och andra tider (1996; svensk overs. 2006) regnes som hennes kommersielle og kunstneriske gjennombrudd. Hennes verker et oversatt til mange språk, blant annet norsk engelsk, tysk, litauisk, kroatisk, fransk, spansk, svensk og dansk. Romanen Løperne (org. Bieguni 2007) vant 23. mai 2018 den britiske litteraturprisen Man Booker International Prize.

Peter Handke (født 6. desember 1942 i Griffen, Kärnten) er en østerriksk dramatiker og forfatter. Peter Handke og hans mor bodde i Berlin fra 1944 til 1948, før de på nytt bosatte seg i Griffen. Her fikk han en oppvekst påvirket av stefaren Brunos alkoholisme og avgrenset kulturelt utsyn i småbyen. I 1954 begynte Handke på en katolsk gutteskole i Tanzenberg i Kärnten. Her publiserte han sine første tekster i skoleavisa Fackel. I 1959 flyttet han til Klagenfurt for videre skolegang, før han i 1961 ble jusstudent ved universitetet i Graz. Moren begikk selvmord i 1971, dette er et emne i boka Wunschloses Unglück fra 1972 (oversatt til Kravløs ulykke på norsk).