Norsk dag i Frankfurt

Frankfurt-sjef Juergen Boos og kulturminister Trine Skei Grande.  En rekke representanter for norske myndigheter og bokbransje er representert i Frankfurt.  Noen av de norske deltagerne…

unnamed_3

unnamed_1_2.jpg

Frankfurt-sjef Juergen Boos og kulturminister Trine Skei Grande. 

En rekke representanter for norske myndigheter og bokbransje er representert i Frankfurt. 

frankfurt_2018.jpgNoen av de norske deltagerne under presentasjonen av Norges gjestelandsprogram. Foto: Kulturdepartementet

I sin tale på pressekonferansen skrøt Juergen Boos av Norge. Han kom også spesielt inn på Nygaard-saken (https://www.forfatterforeningen.no/artikkel/siktelser-etter-drapsforsoket-pa-william-nygaard). 

unnamed_5.jpg

Sjefen for Frankfurt-messen, Jouergen Boos. 

Kulturminister Trine Skei Grande sa i sin tale at regjeringen neste år har sin største kulturelle eksport noen sinne. I tillegg til Frankfurt deltar Norge på flere internasjoanle festivaler i Tyskland. Med glimt i øyet bemerket hun at hun håpet å få være med på det. 

Norla-sjef Margit Walsø trakk frem det norske litterære systemet (bl.a. med innkjøpsordningen) og viste til at vi også har sterke forfatterorganisasjoner. 

Linn Ullmann, Maja Lunde og Erling Kagge snakket med moderator Aslak Sira Myhre om sine forfatterskap. Her bemerket Ullmann at det ofte er i fiksjonen man finner sannheten. 

Norges slagord i Frankfurt blir: The Dream We Carry (altså Drømmen vi bærer) – hentet fra diktet «Det er den draumen» av Olav H. Hauge.  

 NORLA, Norwegian Litterature Abroad organiserer det norske programmet. Gjestelandsprogrammet er et spleiselag mellom Kulturdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet. I tillegg er det betydelige bidrag fra private sponsorer og ulike organisasjoner.

– Bokmessen i Frankfurt har enorm betydning for bokbransjen og vil gi et løft for hele det norske litteraturfeltet. I 2019 er Norge både gjesteland på bokmessen Frankfurt i tillegg til at vi er fokusland på filmfestivalen i Berlin og partnerland under Jazzahead I Bremen. Til sammen vil dette utgjøre den største kulturelle satsningen utenfor Norges grenser noen sinne, sier kulturminister Skei Grande. 

– Som gjesteland får vi enestående muligheter til å presentere norske forfattere, kunstnere og norsk kultur for et enorm publikum. Jeg synes NORLA har jobbet fram et variert og spennende program som viser bredden og får fram det beste som norsk kultur har å by på, sier kulturminister Trine Skei Grande. 

Bokmessen i Frankfurt er verdens største bokmesse. I 2019 arrangeres messen fra 16. – 20. oktober.

unnamed_2_1.jpg

NORGE I FRANKFURT:  Forleggerforeningens direktør Kristenn Einarsson (t.v.),  statssekretær Marianne Hagen og avdelingsdirektør Eiler Nils Fleischer (begge fra UD) og DnFs leder Heidi Marie Kriznik.