Norsk PEN forsvarer Wikileaks

Norsk PEN forsvarer Wikileaks rett til å gjøre vesentlig informasjon tilgjengelig. I en uttalelse fra PEN heter det at internasjonale informasjonsnettverk bidrar til at folk…

Norsk PEN forsvarer Wikileaks rett til å gjøre vesentlig informasjon tilgjengelig. I en uttalelse fra PEN heter det at internasjonale informasjonsnettverk bidrar til at folk oppdager nye fakta og stiller regjeringer til ansvar. Norsk PEN ser dette som en naturlig forlengelse av sitt årelange engasjement for ytringsfrihet, krav om åpenhet og befolkningens rett til informasjon og kunnskap.

I deler av Wikileaks´ virksomhet kan ytringsfrihet komme i konflikt med hensynet til personvern og sikkerhet. Politiske kulturer og regimer som bygger på hemmelighold, utfordres av ny kommunikasjonsteknologi. Selv om brudd på taushetsplikt er lovstridig, er Wikileaks publisering av dokumenter ingen forbrytelse. Wikileaks framstår nå tydeligere som et medienettverk med en bevisst strategi for porsjonering, redigering og publisering av fortrolig eller hemmeligholdt informasjon. Det innebærer at organisasjonen må ta på alvor det ansvar ethvert medium har for å bedrive kildekritikk, ikke undergrave enkeltpersoners eller nasjoners sikkerhet og for å respektere menneskers rett til privatliv.

Norsk PEN advarer mot ekstreme utfall i debatten om Wikileaks. Journalister og bloggeres situasjon er utsatt i mange deler av verden. Antallet journalister som blir fysisk angrepet, fengslet og drept, uten at de skyldige blir stilt til ansvar, er et langt større sikkerhetsproblem enn offentliggjøring av interne dokumenter. Norsk PEN fordømmer på det sterkeste enhver oppfordring til angrep eller drap på journalister.

Norsk PEN er bekymret over meldinger om at enkelte web-sider har sluttet å formidle Wikileaks av frykt for konsekvensene. Vi er også urolige over informasjon om at enkeltpersoner trues med rettsforfølgelse, dersom de leser informasjon fra organisasjonen. Norsk PEN fordømmer slike måter å måter å møte frie ytringer på. Norsk PEN oppfordrer både stater og andre aktører til å respektere ytringsfriheten. Regjeringer som overfor andre nasjoner argumenterer for fri informasjonsflyt på internett, må respektere at dette også innebærer publisering av ufordelaktig informasjon og kritikk av egen politikk og egne vurderinger.