Norske PEN og Aschehoug rystet over sensur og bokbål

Norsk PEN og Aschehoug forlag er rystet over bokbrenning i India. I en felles pressemelding gir de sin støtte til forfatteren Rohinton Mistry (bildet). I…

Norsk PEN og Aschehoug forlag er rystet over bokbrenning i India. I en felles pressemelding gir de sin støtte til forfatteren Rohinton Mistry (bildet). I pressemeldingen heter det:

I slutten av oktober ble det kjent at den indisk-canadiske forfatteren Rohinton Mistrys roman «Så lang en reise» fra 1991 var blitt fjernet fra pensum til litteraturutdanningen ved universitetet i Mumbai etter press fra studenter tilhørende den ytterliggående Shiv Sena-bevegelsen. En talsmann for bevegelsen uttalte i et tv-opptak fra en demonstrasjon der man også brente Mistrys bok ved inngangen til Universitetet i Mumbai, at “Mistry er heldig som bor i Candada – hadde han vært her hadde vi brent ham også.” Mistry er en kjent og populær forfatter i Norge gjennom bøker som «Familieanliggender» og «Balansekunst» (Aschehoug).

Våre kolleger i PEN All-India Center sammenligner forholdene i Mumbai i dag med situasjonen i Tyskland i 1935:

“India henfaller nå til den verste form for populisme, der politiske grupper forsøker å overgå hverandre gjennom å ødelegge og forby litteratur, kunst, teater og film med bakgrunn i krenkelse av religion eller etnisitet……. Det finnes bare en betegnelse på et samfunn som forbyr og brenner bøker, river malerier ned fra veggene, angriper kinoer og avbryter teaterframføringer (……….) “fascistisk” er en for mild beskrivelse, den nøyaktige betegnelsen er “nazistisk”.

Både sensuren og bokbrenningen er blitt møtt med sterke reaksjoner internasjonalt. Det framkommer også at lederen for aksjonen, en 20-årig student og litteraturkritiker, ikke en gang hadde lest hele boken, og at universitetsledelsen hadde gitt etter uten intern debatt.

Om den unge studenten, sier Mistry selv i en artikkel i canadiske Globe and Mail: “Hva kan man – hva bør man – føle for ham? Sorg, opprørthet, skuffelse, medfølelse?”, og fortsetter: “…han er i ferd med begi seg ned Shiv Senas veltråkkede sti for å appellere, som flere før han, til alt det verste i den menneskelige natur.”

Norsk PEN og Aschehoug forlag vil med dette uttrykke sin støtte til Rohinton Mistry og tar skarpt avstand fra både bokbrenning og den avgjørelsen som er tatt av universitetet i Mumbai.

Les mer om Mistry her: http://en.wikipedia.org/wiki/Rohinton_Mistry