NRK innfører terningkast også på litteratur

NRK har besluttet å innføre terningkast også på litteratur, melder fagbladet Journalisten. Litteraturkritiker Knut Hoem er kritisk og kaller grepet gammeldags.

NRK har besluttet å innføre terningkast som vurderingsskala for alle anmeldelser som publiseres på nrk.no. Planen er at dette skal implementeres etter sommeren, får Journalisten bekreftet.

Rikskringkasteren benytter seg av terningkast på film, serier, musikk og spill, med utvider prakisen til bøker, teater og annen kunst.

– Dette representerer et tydelig veivalg ved at vi ønsker å ha en felles praksis på bruk av terningkast, forteller prosjektleder for anmeldelser i NRK, Rune Håkonsen, til Journalisten.

Håkonsen forteller at NRKs kulturkritikk skal være relevant og aktuell for alle, men trekker fram de unge voksne som en målgruppe de ønsker å nå.

Les saken i sin helhet i Journalisten: https://journalisten.no/nrk-kritikere-reagerer-sterkt-ma-kaste-terning-pa-litteratur-teater-og-annen-kunst/577144

– Vi må jobbe med å være synlige, tydelige, og forståelige i arbeidet med kulturkritikk. Det har vi jobbet med de siste tre årene, og vi ser at tydelighet er et av suksesskriteriene som gjør at publikum velger å lese anmeldelsene våre.

Terningkastet ser Håkonsen på som et virkemiddel for å få de unge leserne inn i tekstene. Han legger ikke skjul på at grepet er i tabloid retning.

– Vi ønsker at vi skal få med flere inn, at vi får dem til å lese hele analysen, hele anmeldelsen, sier prosjektlederen.
Flere kritikere Journalisten har snakket med stiller seg fremdeles meget kritisk til terningkast-grepet.

– Vi er jo unisont mot dette. Ingen av kritikerne synes det er noen god idé. Det har aldri vært noen krav fra lytterne og leserne at vi skal ha terningkast, sier anmelder i NRK, Knut Hoem.

Anmeldelsene på NRK har aldri vært bedre lest, påpeker Hoem, og spør seg hvorfor man skal fikse noe som ikke er ødelagt. – Det eneste vi kan gjøre, er å saklig argumentere for hvorfor vi mener det er feil å innføre terningkast. Det har vi gjort. Det er ingenting i NRK-plakaten, eller i NRKs oppdrag som allmennkringkaster som tilsier at vi skal hjelpe forlag og bokhandlere med å selge bøker, sier Hoem til Journalisten. – Jeg synes det er gammeldags. Det er en levning fra papiravisen på 50-tallet. Det er noe Arne Skouen fant på på en jævla dårlig dag, og han angret på det i etterkant, sier Hoem, med henvisning til at Skouen sto bak idéen om å innføre terningkast for vurdering av filmer i VG i 1952. Det å løpe etter, og kopiere Dagbladet og VG i 2023, jeg syns det er så jævlig gammeldags. Og fantasiløst, sier Hoem.

Rune Håkonsen i NRK erkjenner at det ikke bare kom støttende tilbakemeldinger fra NRKs egne kritikere da nyheten ble sluppet internt. De har vært forberedt på reaksjoner, sier han.

– Dette er noe som flere av kritikerne synes er svært vanskelig. De er veldig bekymret for at dette er et slags fall for det kommersielle. Dette er jo ting som jeg tar på ytterste alvor.

Håkonsen forteller om gode diskusjoner internt hvor blant annet spørsmål om det kommer til påvirke hva de velger å anmelde, eller om de kommer til å velge bort ting som får en treer på terningen, har dukket opp.

– Og da er jo svaret nei. Vi er ikke Dagbladet som har en strategi om at en bok må være oppsiktsvekkende god, eller oppsiktsvekkende dårlig for å bli valgt. Det er ikke sånn vi forvalter bredden av hva NRK skal dekke av kultur, sier han.