Ny dagleg leiar i Lesar søker bok

Dei som jobbar for Leser søker bok jobbar for avansert litteratur i lettlesen form. Og sjefen for alle i Leser søker bok, har, sidan mars…

unnamed

Dei som jobbar for Leser søker bok jobbar for avansert litteratur i lettlesen form. Og sjefen for alle i Leser søker bok, har, sidan mars 2011, vore Liv Gulbrandsen. No tar Monica Helvig over. Dei tilsette hos Leser søker bok kjenner nok Helvig frå før, då ho har jobba på Litteraturhuset. Leser søker bok held til i tredje etasje der, i Wergelandsveien 29, og har gjort eit intervju med Helvig som vi klipper frå: 

Å lese høyt eller bli lest for? 

Jeg må velge å bli lest for. Et av mine aller beste litteraturminner er fra Kapittelfestivalen for mange år siden. Det var september og sikkert 30 varmegrader. Kjell Askildsen skulle lese en av sine noveller på Bøker og Børst. Det var stappfullt inne, men vi fikk oss en luftig plass ute i bakgården hvor det var rigget til med høytalere. Solen varmet, jeg lukket øynene, Askildsen leste så mykt og fint og personen ved siden av begynte å kile meg på armen. Der og da tenkte jeg at det blir ikke bedre enn dette. Jeg gjenoppdaget både Askildsens noveller og barndommens glede over å bli lest for.       

Du er Gud for en dag, hva ville du gjort for å bedre leseevnen i Norge? 

Jeg ville styrket skolebibliotekene og sørget for enda bedre leseundervisning i skolen. Jeg ville sørget for enda tettere oppfølging av elever som sliter med leseevnen. Jeg ville sikret at det ble utgitt et bredt og godt utvalg av bøker som er lette å lese, og gjøre disse tilgjengelige og synlige i alle landets bokhandlere og bibliotek. Og så ville jeg ha løftet frem enda flere gode litteraturformidlere på skole, i bibliotek og på andre kulturarenaer.     

Hva er ditt beste råd til en som skal finne en bok og som sliter med å lese? 

Gå på biblioteket! Bibliotekaren er din beste venn. Jeg ville også anbefalt den geniale nettsiden boksok.no 

Har du et favorittord? 

Egentlig ikke, men et ord jeg liker godt er framifrå. 

(Frå Wikipedia om LSB: 

Leser søker bok (LSB) har ansvaret for at det skal komme ut litteratur for alle som av ulike årsaker syns bøker kan være tunge og utilgjengelige. De sørger for at bøker blir utviklet, utgitt og formidlet. Noen av disse er spesielt tilrettelagt for mennesker med ulike funksjonshemminger. Hovedvekten ligger på bøker med «litt å lese» – bøker som er kjappe for dem som leser mye, overkommelige for dem som leser lite. 

LSB har avtaler med over 250 folkebibliotek som utgjør Bok til alle-nettverket. Bok til alle-bibliotekene har god kompetanse om de tilgjengelige bøkene og jobber aktivt for å nå nye brukergrupper. I tillegg organiserer de ca. 800 leseombud som leser høyt for folk som ikke kan lese selv. LSB har laget søkesiden Boksok.no. Basen gir en oversikt over hva som finnes av bøker som er mer tilgjengelige enn andre. Boksøk inneholder ca. 650 titler og blir stadig oppdatert. Det gis både utviklingsstøtte til forfattere, illustratører og utgivingsstøtte til forlag. Hvert år deler LSB ut Ordknappen, en utmerkelse for forfattere som skriver tilgjengelige bøker. 

LSB er finansiert av Kulturrådet. Organisasjonen er en bred allianse sammensatt av forfattereillustratørerforlag, fagfolk innen lesing og interesseorganisasjoner for funksjonshemmede. Blant medlemsorganisasjonene finner vi Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforeningGRAFILLDen norske ForleggerforeningNorske Barne- og UngdomsbokforfattereDysleksi NorgeNorsk forbund for utviklingshemmedeVOXFunksjonshemmedes fellesorganisasjon og Den norske Forfatterforening.)