Øker dusøren i William Nygaard-saken til to millioner kroner

– Fritt Ords styre håper på denne uvanlige måten å bidra til å få frem avgjørende tips som kan løse saken. For noen der ute…

William Nygaard Foto Eirik Solheim  Wikimedia

– Fritt Ords styre håper på denne uvanlige måten å bidra til å få frem avgjørende tips som kan løse saken. For noen der ute vet hvem som stod bak drapsforsøket på William Nygaard i oktober 1993, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. Han mener attentatet er et norsk traume på samme måte som Palme-saken er det i Sverige.
 
-Den uoppklarte saken kaster fortsatt skygge over forlagsarbeidet i ytringsfrihetens tjeneste, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske Forleggerforening.
 
– Vi må gjøre alt som står i vår makt for å forsøke å løse denne saken. Angrep på Rushdies forleggere er et angrep på ytringsfriheten, den mest grunnleggende av alle verdier i et demokratisk samfunn, sier konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i Aschehoug forlag.

I 2010 utlyste Den norske Forleggerforening og Aschehoug forlag en dusør på 250 000 kroner hver for avgjørende tips som fører til at Nygaard-saken blir løst. Fritt Ord går nå inn med 500 000 nye kroner, samtidig som Forleggerforeningen øker sitt beløp til 500 000 kroner og Aschehoug til en million kroner. Den samlede dusøren blir da på to millioner kroner.

Terrorangrepene i Paris i januar har aktualisert den norske kriminalsaken. Irans Ayatollah Khomeini utstedte sin fatwa/dødsdom over forfatteren Salman Rushdie samt hans forleggere og oversettere for 26 år siden – 14. februar 1989. Fatwaen ble senere opphevet, men da hadde det alt skjedd flere alvorlige angrep: I 1991 ble den japanske oversetteren knivstukket og drept. Samme år ble den italienske oversetteren hardt skadet etter et knivangrep.
 
To år etter ble forleggeren i Norge skutt. Drapsforsøket på William Nygaard i 1993 er et av de alvorligste angrep på ytringsfriheten i Norge etter andre verdenskrig. Nygaard var som forlegger og konsernsjef i Aschehoug forlag norsk utgiver av Rushdies Sataniske vers. Drapsforsøket på ham framstår som et angrep på helt grunnleggende samfunnsverdier. 

Den kraftige dusørøkningen er kommet til etter diskusjoner med journalist og forfatter Odd Isungset, som har fulgt Nygaard-saken i tyve år og både laget TV-dokumentarer og skrevet bok om den. –Ingen av de tre fatwa-relaterte sakene er løst, men den norske ser ut til å være den som er nærmest en løsning, sier Odd Isungset.