- Les Klassekampens sak i sin helhet her: http://www.klassekampen.no/article/20171115/ARTICLE/171119976
Kulturdepartementet har for første gang siden 2000 valgt å ikke utnevne nye statsstipendiater. Som regel innstiller Kulturdepartementet på to nye stipendiater, som belaster kulturbudsjettet med mindre enn én millioner kroner årlig.
Ordningen med statsstipend ble innført i 1876 og skal støtte opp om uavhengig, fri virksomhet innen kultur, samfunn og vitenskap.
Siden ordningen ble innført er 228 kunstnere og akademikere blitt tildelt dette stipendet. 30 personer mottar i dag 436.900 kroner i årlig statsstipend fram til fylte 67 år.
«Smålig.» «Kulturfiendtlig.» Det er noen av reaksjonene på at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke vil dele ut et eneste statsstipend i år.
Mange kultur- og medietopper har støttet opp under kandidaturet til forfatter og kritiker Henning Hagerup.
– Jeg blir helt målløs. Et statsstipend koster nesten ingenting. Dette er kulturfiendtlig og en helt ny tendens i norsk politikk. Takk Erna for det, sier én av forslagsstillerne Jan Erik Vold på telefon fra Stockholm. Han har mottatt statsstipend siden 1992 og har siden gitt ut en mengde diktsamlinger og biografier om blant andre Ernst Orvil og Gunvor Hofmo.
En av årets kandidater som ikke vil få søknaden vurdert, er forfatter og tidligere Morgenbladet-redaktør Alf van der Hagen. Advokat Cato Schiøtz har sendt inn et fyldig anbefalingsbrev til departementet, undertegnet av blant andre tidligere kulturminister Åse Kleveland, Linn Ullmann og Vigdis Hjorth.
– Det synes jeg er virkelig stusslig, sier Schiøtz til KK. – Dette betyr null og niks i utgifter for Kulturdepartementet. At kulturministeren ikke forstår hvor stor betydning denne ordningen har for kulturlivet, er helt ubegripelig og fullstendig misforstått. Dette er ikke kultur, men ukultur.
Schiøtz håper kulturkomiteen på Stortinget vil gripe inn og sørge for at statsstipendiatene blir lagt inn budsjettet igjen.
Sosiologiprofessor Cathrine Holst har foreslått den kritikerroste forfatteren Lars Ove Seljestad til ordningen.
– Jeg synes dette er bare trist, også fordi jeg hadde stor tro på søknaden for Seljestad, sier hun til KK.
Hun mener Kulturdepartementets begrunnelse om budsjettøkonomi ikke holder mål.
– Hvorfor kutter de i akkurat denne ordningen? Betyr det at kulturministeren ikke mener det er en viktig ordning? De som mottar statsstipend, er viktige bidragsytere til samfunnet vårt, som gjerne jobber døgnet rundt. Uten statsstipend må de livnære seg på kortvarige stipender og honorarer, og iblant må de leve på fattigdomsgrensa.
Kulturdepartementets statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) svarer på vegne av kulturminister Linda Hofstad Helleland.
«Selv om det utvilsomt forelå gode kandidater, har regjeringen i en stram budsjettsituasjon ikke funnet å kunne prioritere midler til nye statsstipendiater for 2018», svarer Fredriksen på e-post.