Ord i Grenseland-prisen til Asli Erdogan

Juryens begrunnelse: I en like stilsikker som magisk og prosapoetisk stil har hun i kronikker, artikler, essays og i romaner fanget og gestaltet den kvinnelige…

asli_erdogan
Juryens begrunnelse: I en like stilsikker som magisk og prosapoetisk stil har hun i kronikker, artikler, essays og i romaner fanget og gestaltet den kvinnelige erfaring i en verden av sosiale hierarkier, eksklusjoner, trusler og vold. Tross hatkampanjer rettet mot seg, risiko for å settes i fengsel og for å havne i landflyktighet har Asli Erdogan gjennom årene stadig holdt fast ved sitt grunnleggende moralske engasjement.
 
Ord i Grenseland-prisen tildeles årlig en skjønnlitterær kvinnelig forfatter eller poet som er forfulgt, truet eller fengslet. Hun får prisen for å ha utfordret og satt spørsmålstegn ved religiøse, sosiale, kulturelle konvensjoner og hun skildrer den kvinnelige erfaringen i et frihetsperspektiv. 
 
Forfatteren og menneskerettsaktivisten Asli Erdogan, født 1967 i Istanbul, regnes som et av den tyrkiske samtidslitteraturens fremste navn. Etter å ha arbeidet som atomfysiker, romandebuterte hun i 1994.  Helt siden gjennombruddet med romanen «Byen med den røde kappa»(2004 på norsk) har hennes verk blitt hyllet av kritikere verden over. Asli Erdogans bøker har blitt oversatt til et dusintalls språk.  Andre verk av Erdogan på norsk er «Den mirakuløse mandarin» (2010) og i år: «Steinbygningen» som beskriver den menneskelige lidelsen i en like vakker som poetisk flyt.
 
Ord i Grenseland-prisen er et samarbeid mellom Fredrikstad kommune, Det Kvindelige Læseselskab i Fredrikstad, Fredriksstad Blad, Litteraturhuset i Fredrikstad og litteraturfestivalen Ord i Grenseland.
 
Juryen består av
• Janneken Øverland. Forlegger i Gyldendal.
• Karianne Bjellås Gilje. Spaltist i Aftenposten og programsjef i Norsk Form. 
• Eugene Schoulgin. Forfatter og generalsekretær i International PEN gjennom mange år.   
• Mustafa Can. Svensk forfatter bosatt i Stockholm. 
• Wiggo Andersen. Leder av Ord i Grenseland.
 
 
Litteraturfestivalen Ord i Grenseland:
 
Torsdag 5. september 2013 åpner den tredje utgaven av litteraturfestivalen Ord i Grenseland i Gamlebyen i Fredrikstad. Festivalen skal være en av landets mest slagkraftige og fremoverlente med forfattere og musikere fra inn og utland.
Gamle Fredrikstad er en festningsby, bygget for å verne grensen. Litteratur har i alle tider utforsket og utfordret grenser. Dette er festivalens profil og essens: ord som belyser og beriker og river grenser der grenser tidligere ble forsvart.