Ordboken NAOB ber om eksempler fra forfattere

Den digitale ordboken NAOB ber norske forfattere om eksempler fra egne verker. Ordboken, som er gratis å bruke, bringer hundretusenvis av litterære eksempler på de 230.000 ordene som defineres.

Bokmålsordboken finner du her: https://naob.no/

Om ordboken ble trykt på papir, ville den omfatte 12 bind og veie 15 kilo.

NAOB nærmer seg nå 30.000 unike brukere og rundt 70.000 sidevisninger per dag (hverdager).

Nettordboken hadde ved lanseringen i 2018 cirka 225.000 oppslagsord, 300.000 litterære sitater (samt utallige avissitater), stilmarkører, historiske betydninger, samt opplysninger om bøyning, uttale og etymologi. Henrik Ibsen er alene representert med 40.000 sitater. Men også en lang rekke nålevende forfattere er reprsentert i verket.

Siden lanseringen har NAOB publisert anslagsvis 5000 nye artikler, i tillegg til nye betydninger og nye uttrykk.

Søker du etter et ord du ikke finner? Da kan du foreslå ordet som nytt oppslagsord.

–  Alle er velkomne til å henvende seg til oss med spørsmål og med forslag til tilføyelser eller endringer, understreker Øystein Eek i Det Norske Akademi, som står bak ordboken.

–  Vi arbeider hele tiden med å få inn sitater fra nyere litteratur, og setter stor pris på om Forfatterforeningens medlemmer kan tenke seg å dele PDF-er av sine utgivelser med oss. Disse legger vi inn i en intern base som vi søker i når vi trenger belegg, sier Eek.

Redaksjonens e-postadresse er redaksjonen@naob.no.

NAOB utgis av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur og publiseres i tillegg av Gyldendal på Ordnett.

Er du nynorskbruker, kan vi anbefale https://ordbok.uib.no/ der man kan søke både på bokmål og nynorsk. Universitetet i Bergen og Språkrådet eier og driver ordbokportalen for Nynorskordboka og Bokmålsordboka.