– Oslos best besøkte galleri?

Cathrine Strøm var ikke overrasket over at så mange hadde tatt turen til biblioteket på sommerens hittils varmeste dag. Og 28 grader i skyggen, til tross:…

Cathrine Strøm på galleri Vis, Deichmanske Bibliotek © Mette Karlsvik

Cathrine Strøm var ikke overrasket over at så mange hadde tatt turen til biblioteket på sommerens hittils varmeste dag. Og 28 grader i skyggen, til tross: Bibliotekaren og formidleren ved Deichmanske, avdeling Schous Plas,ønsket alle varmt velkommen. Galleri Vis er jo det første alle besøkende møter når de kommer inn hoveddøra til biblioteket. Og dette er en populær filial av oslobiblioteket. Kunstneren selv, Mari Kanstad Johnsen, strålte om kapp med sommersola, og fortalte om de ulike teknikkene for trykkene; fra silketrykk, til lag-baserte collage, som hun skriver ut. Det morsomste med å sett opp utstillingen?

– Å få male en hel vegg!

Den som kjenner Kanstad Johnsens bokillustrasjon, vil se mange karakterer fra bøkene hennes på galleriveggen. Johnstad har etterhvert mange illustrasjonsjobber bak seg, og flere av de for Magikon Forlag.

Svein Størksen har koplet illustratøren til forfattere som Helge Torvund. Trekløveret har lagd bøker som The sudden cats, som er nominert til Kulturdepartementets pris for bildebøker, og Vivaldi. Sistnevnte er solgt til Sør-Korea, og fikk sølv i konkurransen for årets vakreste bøker hos Grafill. 

Fra loftet kommer Victoria Kielland og Kenneth Pedersen. De pakker i disse dager ned og snart opp igjen dukkopp-bokhandelen Skrev. Inntil videre får de oppbevare pappkasser med skjøre og mindre skjøre bøker på loftet av biblioteket. Biblioteket på Grünerløkka beviser igjen at de er et rom for mange. Ikke bare er de et rom for folk, men for mange slags kunstuttrykk, forskjellige former av fortellinger, og til og med et par ekstra foretak, i foretaket.

Utstillingen "Ting fra bøker" henter til 28. august.