Aktuelt

P2s Romanpris til Pedro Carmona-Alvarez

  Les omtalen av prisen og intervjuet med Pedro på NRK.no: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.10918833   Boken handler om død, sorg og savn. Norske Kari gifter seg med amerikanske…

Pedro Carmona-Alvarez Foto: Eva Lene Gilje Østensen

 

  • Les omtalen av prisen og intervjuet med Pedro på NRK.no: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.10918833
 
Boken handler om død, sorg og savn. Norske Kari gifter seg med amerikanske Johnny i New York på 50-tallet. Vi følger det unge paret gjennom noen lykkelige år før en ulykke rammer dem. 
 
Juryen, som bestod av seks litteratur-interesserte personer valgt ut av NRK, syntes i utgangspunktet at det var for mange alvorlige bøker med i årets Romanpris. Likevel var det de alvorligste bøkene som stor igjen da vinneren skulle kåres.
 
«Og været skiftet og det ble sommer og så videre» vant foran favoritten Per Pettersons roman «Jeg nekter» med fire av seks stemmer fra juryen.
 
Prisen er på 20.000 kroner, og et grafisk trykk av kunstneren Ørnulf Opdahl. Carmona-Alvarez mottar prisen på Litteraturhuset i Oslo.
 
– Det som betyr spesielt mye med å vinne denne prisen, er at det er leserne som har kåret boken til den beste. Det er jo leserne jeg skriver for, ikke anmelderne, sier Pedro Carmona-Alvarez til NRK.
 
Juryen mener at dette er en veldig sterk bok både på grunn av tragedien som den forteller om, og den svært lyriske måten boken er skrevet på. Juryen mener at de bildene som forfatteren lager for å få fram stemningen, er fantastisk. Det er også en historie om hvor sterk og hvor ødeleggende kjærligheten kan være.
 
Disse seks var nominert:
 
Pedro Carmona-Alvarez: «Og været skiftet og det ble …»
Vigdis Hjorth: «Leve Posthornet!»
Eirik Ingebrigtsen: «Heimfall. Ei juleforteljing»
Atle Næss: «Teltmakeren»
Per Petterson: «Jeg nekter»
Kjersti Annesdatter Skomsvold «Monstermenneske»
 
I fjor vant Stig Sæterbakkenprisen med «Gjennom natten», året før vant Carl Frode Tiller med «Innsirkling 2». I 2010 vant Karl Ove Knausgård med «Min kamp 1».
 
 
Pedro Carmona-Alvarez er født i 1972 i La Serena, Chile, og som tiåring flyktet han med familien til Argentina på grunn av farens politiske virksomhet i hjemlandet. Senere kom familien til Norge, og bosatte seg på Kolbotn utenfor Oslo. Nå er Pedro Carmona-Alvarez bosatt i Bergen.
 
Han gav med debutsamlingen Helter (1997) et vitalt tilskudd til norsk poesi. Siden har han utgitt romanen La det bare bli blåmerker igjen (2000), diktsamlingene Clown town (2002) og Prinsens gate (2004) og essaysamlingen Hjemmelekser fra 2007.
 
Pedro Carmona-Alvarez har vært redaktør for Cappelen Damms debutantantologi Signaler siden 2003, og har mottatt flere priser, Cappelen-prisen 2004, Sultprisen 2005 og Den norske Lyrikklubbens pris 2005. Han jobber også med gjendiktninger fra spansk. Pedro Carmona-Alvarez er også musiker i flere band, blant andre Sister Sonny og Moon Pedro & the New Farm Street Orchestra.
 
PEDRO CARMONA-ALVAREZ` BIBLIOGRAFI
 
«Og været skiftet og det ble sommer og så videre» (2012)
«Rust» (2009)
«Hjemmelekser» (2007)
«Prinsens gate» (2004)
«Clown town »(2002)
«La det bare bli blåmerker igjen» (2000)
«Helter» (1997)