På fersk gjerning med boka i hånd

Det er vel sikkert litt som å banne i kirka. Men først og fremst prisen! Er det rett og slett mye billigere bøker i Sverige?…

Øystein Hauge

Det er vel sikkert litt som å banne i kirka. Men først og fremst prisen! Er det rett og slett mye billigere bøker i Sverige? Vet ikke.  Eller kanskje det bare er det at de i Sverige er flinkere til å fordele bokreaene" sine over større deler av året enn det deres norske kolleger er. Og fremdeles uten å ha noen som helst statistikk å støtte meg til: jeg opplever mindre av dette bestselgerhelvetet som vi i stadig større grad blir offer for i norsk bokhandel.

Hva er forskjellen på å gå i et bibliotek og i en bokhandel?

En helt annen prioritering av titler som de ønsker å gjøre ekstra synlige! Og litt mindre servietter og lysmansjetter, medmindre noen av bibliotekarene har bursdag.

Hva er forskjellen på en nettbokhandel og en fysisk bokhandel?

Nettbokhandelen kan ha opptil flere millioner titler, mens den fysiske bokhandelen naturligvis ikke kan konkurrere akkurat på kvantiteten. På den annen side: Med unntak av Amazon.com er det svært få nettbokhandlere som gir deg anledning til "å bla i bøkene".

Hva er forskjellen på å like seg i én bokhandel og ikke en annen?

Menneskene der! Alle de litteraturinteresserte bokhandelmenneskene du finner rundt omkring i de fleste bokhandelene. Mens det i et veldig fåtall av boksjapper finnes folk som like gjerne kunne solgt forsikringer eller … ja, nettopp servietter og lysmansjetter!

Hva er ditt BOKHANDELMARERITT?

Først et allerede opplevd mareritt av det veldige personlige slaget: Det var i 1992 og jeg hadde akkurat gitt ut den første boka mi. Det var knappe to uker siden den var kommet ut, og jeg måtte naturligvis sjekke at de hadde et eks. eller to i hyllene. Og mens jeg stolt stod og nærmest veide boka i handa (jeg hadde naturligvis sett den flere ganger før, men fikk liksom ikke nok av den de første dagene) kom en bekjent av meg inn i bokhandelen og tok meg på fersk gjerning.

Nærmere et mareritt i bokhandelen har jeg ikke kommet. Men i et litt større perspektiv: mitt største bokhandelmareritt er at sjappene ikke bare er tapetsert av Dan Brown og Liza Marklund-bøker, men at sjøl muzaken i høytalerne over meg er bytta ut med opplesninger av de samme folka.

Takk, Øystein Hauge.