Papirbok holder stand mot e-bok

Les Klassekampens reportasje i sin helhet: http://www.klassekampen.no/article/20150428/ARTICLE/150429791 Salg av p-bøker står for den klart største andelen av totalomsetningen (6,04 milliarder kroner). 53 prosent av omsetningen…

uten_navnss
  • Les Klassekampens reportasje i sin helhet: http://www.klassekampen.no/article/20150428/ARTICLE/150429791

Salg av p-bøker står for den klart største andelen av totalomsetningen (6,04 milliarder kroner). 53 prosent av omsetningen av bøker skjer gjennom bokhandlere. Salg av e-bøker fra norske forlag utgjorde 24 millioner kroner. Omsetningen av digital litteratur i 2013 utgjorde 4 prosent av den totale omsetningen (227 millioner kroner).

– De store forlagene blir gjerne kritisert for å tviholde på papirboka som en annen dinosaur. Men det denne undersøkelsen viser er at papirboka er høyst levende, og dessuten helt avgjørende for å opprettholde trykket i økonomien som forlagene lever av, sier professor Tore Slaatta ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo til Klassekampen.

Slaatta mener det blir feil å legge hele ansvaret for manglende e-boksalg på aktørene i bokbransjen.

– Jeg synes vi skal slutte å piske forlagsbransjen for at de faktisk selger trykte bøker. Mye tyder på at det er markedet som holder igjen og at leserne er mer konservative i sine preferanser enn det mange tror. Det kan også være mange årsaker til at forbrukerne ikke vil være med på den digitale overgangen, sier Slaatta til Klassekampen.