Per Petterson rystet over fransk forfatter og forlagsredaktørs «litterære hyllest til Breivik»

Flere andre norske forfattere er publisert av Gallimard, men har ifølge Aftenposten ennå ikke villet uttale seg om den voldsomme debatten etter at den 18…

Per Petterson. Foto: Finn Ståle Felberg

Flere andre norske forfattere er publisert av Gallimard, men har ifølge Aftenposten ennå ikke villet uttale seg om den voldsomme debatten etter at den 18 sider lange pamfletten kom ut.

«En litterær hyllest til Anders Breivik er en fascistisk pamflett som vanærer litteraturen," heter det i oppropet. Det er ført i pennen av forfatterinnen Annie Ernaux, og undertegnet av en rekke kjente franske forfattere, blant annet Nobelprisvinner Jean-Marie Le Clézio, Nancy Huston, Marie Desplechin, Olivier Adam, Serge Joncour, Amélie Nothomb og Mazarine Pingeot.

Det er Aftenposten.no som omtaler denne saken.

Millet fordømmer Breiviks handlinger, men karakteriserer ham som en «tapt soldat i en krig uten navn» og bifaller Breiviks kamp mot ikke-europeisk innvandring og mot sosialdemokratiet. Breiviks manifest inneholder «gode analyser om tapet av nasjonal identitet», skriver han. Millet er også enig i at «moderat islamisme» er umulig og er glad for at Breivik synliggjorde «borgerkrigen» som pågår i Europa – et Europa som «har gitt opp forankringen i sine kristne røtter». - I denne dekadansen er Breivik uten tvil hva Norge fortjente, skriver Millet.

– Jeg tok kontakt med min egen redaktør da jeg hørte om dette, sier Petterson til Aftenposten.no. – Det var jo et sjokk, helt jævlig. Spesielt for meg som både er norsk og utgitt på Gallimard.

-Vurderte du å trekke deg fra Gallimard?

– Nei, ikke i det hele tatt. Tvert imot. Millet kan ikke skrive det han gjør, men samtidig kan ikke hvem som helst bare sparke ham. Han er en faglig dyktig redaktør, dette opplever jeg veldig sterkt, sier Petterson.

Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault sier: – Jeg er himmelfallen, ja dypt sjokkert. Man kan si at vi er i et demokrati med ytringsfrihet, men jeg stiller forfatteren og de som har forsvart ham overfor deres ansvar, sa Ayrault. Han innviet Frankrikes eneste bevarte leir for jøder som skulle bli deportert nær Marseille. Der annonserte han at regjeringen vil holde et eget møte mot rasisme og antisemittisme i nærmeste fremtid. Millet gjør sikkert dette for å provosere. Men alle land kan bli rammet av en dødelig galskap. Jeg er dypt sjokkert over det. Risikoen er å plassere alt på samme nivå. Jeg har alltid fryktet banalisering, og en lettvint estetikk.

Les mer om saken i Aftenposten her http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/–Norge-fortjente-Breivik-694893… og her http://www.aftenposten.no/kultur/litteratur/–Millet-vanarer-litterature…