Persen kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden

I går, 5. oktober, ble vårt medlem, den samiske forfatteren og billedkunstneren Synnøve Persen fra Bevkop i Porsanger, utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske…

persen

I går, 5. oktober, ble vårt medlem, den samiske forfatteren og billedkunstneren Synnøve Persen fra Bevkop i Porsanger, utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sitt virke som forfatter og billedkunstner og for sitt engasjement i den samiske samfunnsutviklingen. 

Medaljen ble delt ut av fylkesmann i Finnmark Ingvild Aleksandersen i Porsanger rådhus. Nestleder i DnF, Sigbjørn Skåden, overrakte blomster og lykkeønskinger på vegne av foreningen.

Persens tildeling var offentliggjort 26. september, og er den tredje så langt i år som er i klassen kommandør. 

St. Olavs orden er, i følge kongehuset, en belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten. Kandidaturet begynner med at noen sender en søknad til fylkesmannen. Hvis fylkesmannen gir sin anbefaling, blir søknaden sendt til Ordenskanselliet. St. Olavs orden har tre grader, der storkors henger høyest, før kommandør (med og uten stjerne), og så ridder (1. klasse, og kun «ridder»). Før Persen, har forfattere som Jon Fosse, Lars Saabye Christensen og Jostein Gaarder vært utnevnt til kommandør under Kong Harald V. Guri Vesaas, Eldrid Lunden og Herbjørg Wassmo er alle riddere av 1. klasse.