Pris til Arne Ruste

  I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Arne Ruste ble tidlig betegnet som ”tingdikter”… Ruste gjør som den franske dikteren Francis Ponge, han som…

Arne Ruste

 

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Arne Ruste ble tidlig betegnet som ”tingdikter”… Ruste gjør som den franske dikteren Francis Ponge, han som stilte seg på tingenes side, (le parti pris des choses), i tingenes midte, og han skriver derfra. Han finner frem til tingenes ordlighet … han får tingene til å fremstå i all sin fylde, tydelige og nysansede, i all sin sammensatthet, ”blussende konkret”, for å bruke hans egne ord.»

 Arne Ruste er født i 1942 og debuterte i 1973 med diktsamlingen "Askeladd". I 2012 fylte Ruste 70. I den anledning ble det utgitt et bredt utvalg av hans dikt, "Kretsløp". Foruten ti diktsamlinger, ikke iberegnet "Kretsløp", har Ruste skrevet romanen "Piken i bakspeilet", en essay-samling, og han har gjendiktet blant andre Ted Hughes og David Schiller og en rekke barnedikt av blant andre Roald Dahl. Hans siste utgivelse er en gjendiktning av Wilfred Owens mest kjente krigsdikt, som for første gang presenteres på norsk.