Aktuelt

Reitan var varsleren

Les DN-saken her: http://www.dn.no/etterBors/2014/04/09/Forlag/reitan-varslet-tilsynet   Reitan Convenience eier Interpress, et distribusjonsselskap av bøker og blader til kiosk- og dagligvaremarkedet. Interpress er Bladcentralens største konkurrent. Magnus…

pengesekk
  • Les DN-saken her: http://www.dn.no/etterBors/2014/04/09/Forlag/reitan-varslet-tilsynet
 
Reitan Convenience eier Interpress, et distribusjonsselskap av bøker og blader til kiosk- og dagligvaremarkedet. Interpress er Bladcentralens største konkurrent. Magnus Reitan, sjef for Reitan Convenience, opplyser til DN at det var selskapet som varslet tilsynet om mulige lovbrudd.
 
– I forbindelse med at Interpress, som er eid av Reitan Convenience, fikk beskjed fra alle de store forlagene om at de ikke ønsket å levere bøker til Interpress, og derigjennom Narvesen og 7-Eleven, fikk vi tilgang til dokumentasjon som tydet på mulig ulovlig samarbeid mellom eierforlagene i distribusjonsselskapet Bladcentralen, sier Reitan til DN. – Reitan Convenience valgte på bakgrunn av dette å varsle Konkurransetilsynet om forholdet. Kontakt med tilsynet ble opprettet umiddelbart etter at dokumentasjonen ble kjent for oss, og dokumentasjonen ble overlevert Konkurransetilsynet i sin helhet, sier Reitan.
 
Hvilken dokumentasjon som har kommet Interpress ihende, vil ikke Reitan ut med.
 
– Vi ønsker ikke å kommentere detaljene i dokumentasjonen mens saken etterforskes, men kan bekrefte at det var informasjon som ikke var ment til oss, sier han.
 
Konkurransetilsynet vil nå gå gjennom det beslaglagte materialet fra forlagene for å avgjøre om noen lov er brutt.
 
Samtidig truer nå FrP og Høyre med å skrote bokavtalen – hvis forlagene har gjort seg skyldige i det de beskyldes for. Det melder Klassekampen. 
 
  • Les Klassekampens sak her: http://www.klassekampen.no/article/20140410/ARTICLE/140419994
 
– Nå må vi fryse hele den nye bokavtalen inntil vi får klarhet i hva Konkurransetilsynet har avdekket, sier Ib Thomsen (Frp), representant i kultur- og familiekomiteen på Stortinget til KK.
 
Begge regjeringspartiene vil stoppe bokbransjens nye avtale – hvis det viser seg at forlagshusene har utnyttet sin markedsdominans i strid med loven.
 
– Ja, hvis det blir avdekket grove overtredelser, mener jeg at vi bør ta det hele opp til vurdering på nytt. Hele denne bransjen har dispensasjon fra konkurranseloven, og da er det uhyre viktig at den opptrer skikkelig, sier Svein Harberg (H), leder av kulturkomiteen.