Rivertonprisen til Jo Nesbø

I juryens begrunnelse heter det at Kniv er «en mørk, desperat og sorgtung roman i stort alvor, med suveren håndtering av en komplisert etterforskning. Den…

jo_nesbo_2

I juryens begrunnelse heter det at Kniv er «en mørk, desperat og sorgtung roman i stort alvor, med suveren håndtering av en komplisert etterforskning. Den er elegant utformet med stadige overraskelser og mange rundturer som tar oss i overraskende retninger, og med mange glitrende enkeltstående fortellinger om fortidige hendelser. De kan være spennende i seg selv, men kobles også mot Harrys fryktelige opplevelser og kamp for å overleve. For ett er sikkert: livet må, ubegripelig nok, må gå videre.. Kniv er en bok som har mer enn nok av død og djevelskap, men lite eller ingenting av de grusomme eller groteske detaljene som har vært et slags varemerke for forfatteren. Det er en uhyre mangfoldig og rik bok.»

Jo Nesbø (født 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 40 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten med Flaggermusmannen i 1997 har Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over med romanene om etterforskeren Harry Hole. Serien teller foreløpig 12 bøker, hvor Kniv fra 2019 er den nyeste. Forfatteren har mottatt en rekke priser, deriblant Riverton-prisen, Glassnøkkelen og Bokhandlerprisen, og vært nominert til den prestisjetunge Edgar-prisen og den britiske CWA (Dagger)-prisen. Nesbø har også hatt stor norsk og internasjonal suksess med de frittstående romanene Hodejegerne (2008), Sønnen (2014), Blod på snø og Mere blod (2015), og med de fem barnebøkene om Doktor Proktor.

Juryen har bestått av: Litteraturprofessor Hans H. Skei (leder), bokanmelder og forfatter Elin Brend Bjørhei, forfatter og bokanmelder Kurt Hanssen.