Aktuelt

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst er særlig kjent for sine politifaglig troverdige romaner om etterforsker William Wisting og datteren Line, som er journalist i VG. – Rivertonprisen…

jorn_lier_horst

Jørn Lier Horst er særlig kjent for sine politifaglig troverdige romaner om etterforsker William Wisting og datteren Line, som er journalist i VG.

– Rivertonprisen er jo den høyeste utmerkelsen en krimforfatter kan få i Norge, så sånn sett er dette jo en etterlengtet anerkjennelse, en etterlengtet pris, og kanskje en pris jeg kan verdsette ekstra høyt denne gangen – for i 2012 ble det gitt ut flere krimbøker enn noensinne. Det blir stadig vanskeligere å utmerke seg i den konkurransen, sier Lier Horst til VG Nett.

Lier Horst debuterte med "Nøkkelvitnet" i 2004 – basert på den såkalte Ramm-saken. Hans bøker er oversatt til en rekke språk.

I juryens begrunnelse for nominasjonen heter det:

"Nok en gang overbeviser forfatteren med solid, troverdig politikrim. Denne gangen er William Wisting i sitt livs krise; han blir selv etterforsket, og må se sitt politiliv i nytt lys. Journalistdatteren Line spiller en viktig rolle i boken og gjør den til både en far-datter-skildring og en beskrivelse av forholdet mellom politi og media."

Og fra juryens begrunnelse for tildelingen sakser vi:

«Årets vinnerbok handler om en etterforsker av den utholdende typen, en som vi har lært å kjenne, like og stole på gjennom hittil åtte romaner. Denne gangen må han gi seg i kast med et 17 år gammelt mysterium, samtidig som han må sette søkelyset på seg selv og sitt virke som politimann og kjempe for å beholde sitt gode navn og rykte, som han står i fare for å miste. Det går, ikke minst fordi han får hjelp av sin datter, en skarp journalist med teft også for oppklaring og detektivarbeid. Historien er godt, effektivt og drivende fortalt. Dette er solid og troverdig politikrim som lar leseren komme på innsiden av både hvordan politi og medier arbeider – og iblant samarbeider. Forfatteren av årets vinnende kriminalroman er også av den utholdende, likandes og pålitelige sorten. Dette er tredje gangen juryen har presentert en liste over fem utvalgte, og han har vært med på listen hvert år. Denne gangen gikk han helt til topps med boken «Jakthundene».

Det er tredje gang Lier Horst er nominert til Riverton. Han er tidligere blitt tildelt Bokhandlerprisen for "Vinterstengt".

Bibliografi

Wisting-serien:

Nøkkelvitnet – kriminalroman (2004)
Felicia forsvant – kriminalroman (2005)
Når havet stilner – kriminalroman (2006)
Den eneste ene – kriminalroman (2007)
Nattmannen – kriminalroman (2009)
Bunnfall – kriminalroman (2010)
Vinterstengt – kriminalroman (2011) – mottok Bokhandlerprisen
Jakthundene – kriminalroman (2012)

CLUE-serien

Salamandergåten – kriminalroman for ungdom (2012)
Maltesergåten – kriminalroman for ungdom (2012)
Undervannsgåten – kriminalroman for ungdom (2013)

Andre utgivelser:

Kriminalteknikk – faktabok om politiarbeid for barn og unge (2008)
Kodenavn Hunter: dobbeltspill – actionthriller basert på tv-serien Kodenavn Hunter (2008)

Oppsetninger:

2009: Professor Zweisteins sensasjon, kriminalkomedie (Teater Ibsen)
2011: Mysteriet på Hotell Kokkelimonke, kriminalkomedie/musikal (Teater Ibsen)
2011: Mesterdetektiven og smilet som forsvant, kriminalkomedie (Tiedemanns teater)
2012: Fangen fra Rotteholmen, kriminalkomedie/musikal (Teater Ibsen)

Forfatterens hjemmeside:
http://www.jlhorst.com

De andre nominerte var: Jørgen Brekke, Frode Granhus, Espen Holm og Gard Erik Sandbakken.

Tidligere prisvinnere:

1972 – Sigrun Krokvik, for romanen Bortreist på ubestemt tid
1973 – David Torjussen (Tor Edvin Dahl), for romanen Etterforskning pågår
1974 – Anker Rogstad, for romanen Lansen
1975 – Gunnar Staalesen, for romanen Rygg i rand, to i spann
1976 – Pio Larsen, for romanen Den hvite kineser
1977 – Ingen pris utdelt
1978 – Jon Bing og Tor Åge Bringsværd, for tv-serien Blindpassasjer
1979 – Helge Riisøen, for romanen Operasjon
1980 – Fredrik Skagen, for romanen Kortslutning
1981 – Jon Michelet, for romanen Hvit som snø
1982 – Torolf Elster, for romanen Thomas Pihls annen lov
1983 – Kim Småge, for romanen Nattdykk
1984 – Ingen pris utdelt
1985 – Michael Grundt Spang, for romanen Spionen som lengtet hjem
1986 – Edith Ranum, for hørespillserien Ringer i mørkt vann
1987 – Lars Saabye Christensen, for romanen Sneglene
1988 – Alf R. Jacobsen, for romanen Kharg
1989 – Idar Lind, for romanen 13 takters blues
1990 – Ingvar Ambjørnsen, for romanen Den mekaniske kvinnen
1991 – Audun Sjøstrand, for romanen Valsekongens fall
1992 – Arild Rypdal, for romanen Orakel
1993 – Morten Harry Olsen, for romanen Begjærets pris
1994 – Anne Holt, for romanen Salige er de som tørster
1995 – Kolbjørn Hauge, for romanen Død mann i boks
1996 – Karin Fossum, for romanen Se deg ikke tilbake
1997 – Jo Nesbø, for romanen Flaggermusmannen
1998 – Jan Mehlum, for romanen Kalde hender
1999 – Unni Lindell, for romanen Drømmefangeren
2000 – Kjell Ola Dahl, for romanen En liten gyllen ring
2001 – Jon Michelet, for romanen Den frosne kvinnen
2002 – Gunnar Staalesen, for romanen Som i et speil
2003 – Kurt Aust, for romanen Hjemsøkt
2004 – Ulf Breistrand og Jarl Emsell Larsen for tv-serien Svarte penger – hvite løgner
2005 – Frode Grytten, for romanen Flytande bjørn
2006 – Tom Kristensen for romanen Dødsriket
2007 – Jørgen Gunnerud, for romanen Høstjakt
2008 – Vidar Sundstøl, for romanen Drømmenes land
2009 – Tom Egeland for romanen Lucifers evangelium
2010 – Chris Tvedt for romanen Dødens sirkel
2011 – Torkil Damhaug for romanen Ildmannen