Saabye Christensen får Oslo-medalje

– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og…

lars_saabye_christensen

– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTB. 

Oslo kommunes begrunnelse:

BEGRUNNELSE FOR TILDELING AV ST. HALLVARD-MEDALJEN I 2018

Lars Saabye Christensen

Hvert ord er en ytring – hver bok er en frihet

Tildelingen av St. Hallvard-medaljen til Lars Saabye Christensen er begrunnet i hans meget produktive forfatterskap i over 40 år.

Handlingen i Lars Saabye Christensens mest kjente og kjære bøker er lagt til Oslo, deriblant romanene Amatøren, Beatles og Halvbroren. Flere av bøkene hans er også filmatisert. Lars Saabye Christensen har mottatt en rekke av de fremste litterære priser og utmerkelser i Norge, samt Nordisk råds litteraturpris. I 1992 mottok han en av Oslo kommunes kunstnerpriser.

Beatles er den store oppvekstromanen for alle i Oslo, spesielt for de som vokste opp på 50-60- og 70-tallet, men den treffer også yngre generasjoner med sitt budskap om hva det vil si å være ung, å vokse opp.

En annen av hans mest kjente bøker, Halvbroren, er solgt i 200.000 eksemplarer og til 22 land. Boken ble belønnet med priser som Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris og Bokhandlerprisen.

Lars Saabye Christensen er en av de store Osloforfatterne. Svært mange vil kunne identifisere seg med hans oppvekstunivers i det sorgmuntre Oslo. Han har også engasjert seg aktivt for å hjelpe frem nye talenter i norsk litteratur.

I sitt forfatterskap har Lars Saabye Christensen med enkle midler og kunstnerisk fantasi maktet å levendegjøre de mennesker han skriver om, på en måte som har gjort det til en stor og gledelig opplevelse å lese hans dikt og romaner. Saabye Christensen har selv uttalt at alle hans romaner, i likhet med debutromanen, kunne hatt tittelen Amatøren. Ofte portretterer han mennesker som sliter med indre usikkerhet, som mangler oversikt over egne liv, som ikke nødvendigvis stiller velforberedte i alle livets situasjoner, men velger galt og opptrer klossete Lars Saaby Christensen fortsetter å utvikle sitt forfatterskap. I fjor ga han ut romanen Byens spor, som er første bind i en triologi med handlingen lagt til Oslo.