Salget av norsk skjønnlitteratur ned 21,3 prosent i 2022

Salget av norsk skjønnlitteratur gikk ned med over 20 prosent i 2022, melder Klassekampen. Strømming tar en større del av markedet, tror medieforsker.

I 2022 gikk salget av norsk skjønnlitteratur ned med 21,3 prosent sammenliknet med fjoråret. Samtidig økte salget av oversatt skjønnlitteratur og sakprosa for voksne med henholdsvis 20,5 og 8,5 prosent, skriver Klassekampen.

Fraværet av en tydelig norsk bestselger, svekket kjøpekraft blant forbrukerne, stabilisering av markedet ettet pandemien og en glidning over til det digitale anslås som noen årsaker.

– Min første tanke er at det er lydboka som virker inn i markedet. Det er klart at den kraftige markedsføringen av lytting i forhold til lesing gjør noe med den fysiske bokas posisjon i litteraturen, sier medieforsker Tore Slaatta til Klassekampen.

Les saken i sin helhet hos Klassekampen.
https://klassekampen.no/utgave/2023-01-25/salgsfall-for-norsk-skjonnlitteratur

Salgsstatistikken viser ikke inntektene fra strømmetjenestene. Tall fra Forleggerforeningen viser imidlertid at antallet som lytter til lydbøker i strømmetjenester, økte med 33,7 prosent i tredje kvartal i fjor sammenliknet med året før.

Den store salgsvinneren i 2022 var franske Valieré Perrins roman «Å vanne blomster om kvelden», med et opplag på over 80.000.

Også julesalget, som er den viktigste salgsperioden for norske forlag, gikk tregere i 2022. Totalt endte desember-omsetningen for allmennbok-salget ned hele 25 prosent opp mot 2021, ifølge Klassekampen.

Det innebærer en reduksjon i inntekter for forlagene på nesten 40 millioner, sammenliknet med året før, ifølge Bok365.