DnF fordømmer knivangrepet på Salman Rushdie 

Forfatterforeningen fordømmer angrepet på Salman Rushdie. Rushdie er alvorlig skadet etter fredagens angrep. Forfatteren ligger i respirator og vil trolig miste et øye. Det opplyser agenten hans, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Nyhetene er ikke gode. Salman vil mest sannsynlig miste et øye. Nervene i armen ble kuttet og leveren ble stukket og skadet, skriver manager Andrew Wylie i en uttalelse.

En 24 år gammel mann fra New Jersey er pågrepet og siktet i saken.

– Forfatterforeningen fordømmer angrepet på Rushdie, sier DnF-leder Heidi Marie Kriznik. – Jeg håper det går bra med Salman Rushdie. Det er for tidlig å si noe om motivet. Forfatterforeningen arbeidet aktivt, blant annet da Thorvald Steen var leder av foreningen, med Rushdie-komiteen og PEN for å støtte Rushdie og arbeidet mot fatwaen. Fatwaen innebærer en oppfordring til kriminalitet i en rekke land, en oppfordring til drap av mennesker som ikke har gjort seg skyldig i annet enn å forsvare det trykte ord, forsvare menneskets rett til ytring, en av våre mest grunnleggende menneskerettigheter.

Den prisbelønnede forfatteren ble fredag angrepet med kniv på scenen under et arrangement i New York.

Forfatteren er kjent for boken «Sataniske vers». Boken førte til at ayatollah Khomeini, som var Irans øverste leder, utstedte en fatwa om en henrettelse av Rushdie i 1989. Khomeini mente boken var blasfemisk mot islam.

Et samlet litteratur- og kulturfelt er rystet over angrepet.